Isparta

CHP PLAKAYA ADİL OLUN

Abone Ol

CHP Isparta Milletvekili Mevlüt Çoşkuner'in Aracının Harf Grubu CHP Nedeniyle Trafik Polislerinin Kendisine "Kasti Olarak" Ceza Yazdığını İddia Etmesi Üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Polislerine "Adil Olun Genelgesi" Yayınladı.

Milletvekilinin plaka mağduru olması üzerine harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, 81 İl Emniyet Müdürlüğündeki trafik polislerine genelge gönderdi. Trafikten Sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gülcü imzasıyla gönderilen genelde, trafik polislerinden sürücülere ceza yazarken 'adil' davranmalarını istedi. Genelgede, 'Herkese eşit davranılacak, sürücülere yapmış oldukları kural ihlalleri karşılığında istinasız cezai işlem uygulanacaktır.' talimatı verildi.

PLAKA MAĞDURU
Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya trafik polislerini şikayet eden Coşkuner, "06 CHP 32" plakalı aracıyla yurt genelinde gezilere gittiğini, heyetlerle birlikte yapılan seyahatlerde TBMM ya da valilerin resmi plakalı aracını takip ederken polislerin o araçları geçirdiğini anlatmıştı. Coşkuner, kendisinin ise durdurduğunu söyleyerek, "'Milletvekiliyim, heyetteyim' dediğimde geçiriyorlar, ama arkadan ceza geliyor" diye yakınmıştı.

Coşkuner konuyla ilgili şunları söylemişti:
"Bu cezaların artık plakamı cezalandırmak için yazıldığını biliyorum. Geçtiğimiz günlerde önümden eski bir bakan bastı gitti, onu durdurmadılar, beni durdurdular. Artık dayanamadım, bölge müdürlüğüne gittim. 'Bindiğiniz dalı kesiyorsunuz' dedim. Müdür bana, 'Zaten doğudan geldim, yine giderim' dedi. Bakana durumu anlattım, sağ olsun ilgilendi. Ancak cezalar Maliye'ye gitmiş, yapacak bir şey yok. Peşin ödersem yüzde 25 indirim olacakmış. 12 Eylül'den önce Isparta plakası yüzünden solculardan dayak yerdim. Şimdi polisler ceza yazıyor. Polislerden de şikayetçi değilim, sistem yanlış."

Milletvekili Coşkuner'in yakınmaları üzerine harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik polislerini sert bir dille uyardı. Yayınlanan genelgede, trafik polislerinin adil davranmadığına dikkat çekiliyor. Trafikçilerin kendi illerinde tescil edilen araçlar yerine yabancı plakalara daha çok ceza kesmesi ve park ihlali gibi çok sayıda aracın aynı anda yaptığı kural ihlallerinde birkaç sürücünün cezalandırılması trafik polislerinin yaptıkları ayırıma örnek olarak gösteriliyor. Genelgede, "Adil bir denetimin trafik güvenliğine olan etkisi şüphesiz çok yüksektir. Trafik polisinin denetimler süresince kimi yol kullanıcılarına karşı farklı bir tutum içinde olması, kimi zaman görmemezlikten gelmesi yol kullanıcısının edinmiş olduğu tüm olumlu tutumları bir anda zedelemekte, spekülasyonlara yol açmakta, bu da polis-halk ilişkililerini ve teşkilatımızın kamuoyundaki imajını olumsuz yönde etkilemektedir." deniliyor.

"ADİL VE TARAFSIZ OLUN"
Emniyet, trafik polislerinden denetimlerde istenilen sonucun alınabilmesi için hatalı davranışları gördükleri yerde cezalandırmalarını istiyor. Genelgede, yerinde ve adil cezalandırmanın yol kullanıcısı üzerinde etkisinin hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yapılıyor. Polisin yaptığı kutsal görevi sırasında toplumun desteğini sağlamak ve polis-halk ilişkilerinin zedelenmesini önlenmesi amacıyla, denetimlerin adil, tarafsız, yasalara uygun ve vatandaşların yararına olduğunun hissettirilmesi istenen genelgede, herkese eşit davranılması, sürücülere yapmış oldukları kural ihlalleri karşılığında istisnasız cezai işlem uygulanması isteniyor.

(ANKA) (Ankara Haber Ajansı)