Isparta

Denizlili Çiftçi, Siyah Elması Serasında...

Abone Ol
Baymavi bin fidana ulaştığını kaydeden Uluçoban, şunları şöyledi: "Türkiye'de trüfün potansiyeli çok yüksek, ülkemizin toprak yapısı üretime uygun. Trüf yetiştirebilmeniz için toprak değerlerinizin uygun olması gerekiyor. İstenilen toprak değeri ph 7,5'un üzerinde, kireç ve kil oranının da yüzde 40'ın altında olması lazım. Böyle topraklara sahip olan çiftçiler trüf aşılı fidanlarını bahçelere dikerek üretime geçebilir. Şu anda Türkiye'de trüf aşısından fidan üreten bir seramız var ve her geçen gün geliştiriyoruz. Yazlık ve kışlık olmak üzere 2 tür üretim yapıyoruz. Bu fidanlar bir yılda sera ortamında yetişiyor, aşılı hale geldikten uygun bahçeye dikilebiliyor. Dikiminden 4-5 yıl sonra toprak altında ürün vermeye başlıyor. Bir ağacın altından an az 200 gram ürün elde ediliyor."Avrupa standartlarında, kaliteli fidan üretimini gerçekleştirdiklerini anlatan Uluçoban, Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla yaptıkları projeyle Denizli ve Burdur'da, özel sektörün de değişik illerde toplam 120 dönüm bahçenin fidan üretimi için oluşturulduğu ifade etti."TÜRKİYE'DE YAKLAŞAIK 30 TON DOĞAL TRÜF REZERVİ VAR" Türkiye'de trüfün bilinirliğinin çok az olduğuna işaret eden Uluçoban, "Samsun, Giresun, Kastamonu, Sinop, Denizli, Isparta, Osmaniye, Burdur ve Muğla'da bulunan kireçli topraklarda yazlık ve kışlık trüf doğal ortamda çıkıyor. Türkiye'nin yaklaşık 30 ton doğal trüf rezervi var. İnsanlar bilmediği için bunları domuzlar tüketiyor. Bu yüzden ekonomiye girdi sağlanamıyor ve insanlar gıda olarak tüketemiyor" dedi. Trüf mantarının içerisinde aromatik koku veren bileşiklerin bulunduğunu bu yüzden lüks restoranlarda yemeklere Tat vermek için kullanıldığını anlatan Uluçoban, İstanbul'da son 5 yılda trüfün bilinirliğinin artığını kaydetti. Uluçoban trüf mantarının çiğ olarak da tüketildiğini belirtti. Uluçoban, bu yıl türf sezonunda 200 kilogram topladığını, bir kısmıyla anlaşma yaptığı firmalara gönderdiğini diğer kısmını da stoklayarak fidan üretiminde kullanacağını sözlerine ekledi. - Denizli