Isparta

DOMATESİN FİYATI ARTMAYA BAŞLAYACAK

Abone Ol

Deregümü Köyünde Domates Fiyat Belirleme Komisyonu aralıksız olarak toplantılarına devam ediyor.

Her Pazartesi, Çarşamba ve Cumartesi günleri toplanan komisyon, yayla şartlarında domates üretiminin yoğun olduğu Gölhisar, Elmalı ve Söğüt İlçeleri ile irtibata geçerek fiyat belirlemesi yapıyor.

Fiyatlar belirlenirken kılı kırk yararak düşünülüyor, ölçülüyor, tartılıyor ve ona göre belirleniyor.

Konu hakkında değerlendirmede bulunan Deregümü Köyü Domates Fiyat Belirleme Komisyonu Başkanı Mehmet Erdoğan; “Geçen yıla göre bu seneki kalite ve verim çok güzel. Buna bağlı olarak da şuan ki fiyat durumu normal seyrediyor. İç piyasa 1 ile 1.5 lira bandında, ihracat ise 1.5 ile 2 lira bandında seyrediyor. Eylül ayının ilk haftasından başlayarak fiyatlarda bir artış olacağını söyleyebiliriz. Çünkü tarla domatesi dediğimiz açık alan üretiminde sona doğru gelindi. Oralarda hasat bitmek üzere. Bu durum sera domates fiyatlarına artı olarak yansıyor. Seralarda hasadın Ekim ayının son haftasına kadar devam etmesi bekleniyor” diye konuştu. 

Domates fiyatını belirlerken ihracat durumunu ve iç piyasada domatesin gittiği hal’in durumunu göz önünde bulundurduklarını belirten Erdoğan, ayrıca hem üreticiyi hem de tüketiciyi düşünerek fiyat belirlediklerini söyledi. 

Son olarak üretimin zorluğuna dikkat çeken Erdoğan; “Domates üretimi hakikaten çok zor. Geçen yıla göre bu yıl tohum, gübre, ilaç ve mazot girdileri yüzde yüzü aşmış durumda. Buna bağlı olarak da işçi maliyetleri artmış durumda. Üstelik tarım işçisi bulmakta çok zorlaştı” dedi. / İbrahim DEMİRAYAK