Isparta

MHP her açıdan avantajlı, ancak…

Abone Ol
MHP her açıdan avantajlı, ancak…

            En geç 2015 yılının Haziran ayında genel seçimler yapılacak. Her seçim öncesinde olduğu gibi siyasi kulisler yine hareketlenmeye başladı. Milletvekilliği için adaylık düşünen isimler gerek kamuoyu önünde gerekse perde arkasında hummalı bir çalışma yürütüyorlar.

            2015 genel seçimlerinin şüphesiz en favori partilerinden bir tanesi de MHP. 2011 genel seçimlerinde il genelinde 3. Parti olan MHP, 2014 yerel seçimlerinde –il genel meclisi oylarına göre- ikinci parti olmayı başarmıştı. 2011’de yüzde 19 oy oranında kalan MHP, 2014 yerel seçimlerinde il genel meclisinde aldığı oylarda, oranını neredeyse ikiye katlayarak yüzde 33’e tırmanmıştı. 

             MHP’nin en büyük rakiplerinden olan AKP’de ise büyük bir çözülme ve kaçış var. Çeşitli sebeplerden ötürü kimse dillendiremese de 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonundan sonra AKP tabanındaki muhafazakar kesim rahatsızlık duymaya başladı. Tek başına iktidar döneminde Isparta’nın yeterli derecede hizmet ve yatırım alamaması, bir çevre yolunun bile yıllardır sürüncemede kalması, 12 yıllık iktidar döneminde 1 km bile duble yol yapılamaması gibi bir çok sebep ile son olarak 1,5 milyar TL’lik ‘saray’dan sonra, ‘bir lokma, bir hırka’ sloganıyla yola çıkan samimi AKP’lilerin alttan alta rahatsız olduklarını duyuyor, görüyor ve biliyorum. Bu rahatsızlık son yerel seçimlerde de kendini gösterdi. AKP; 1. Sıra milletvekili olan Süreyya Sadi Bilgiç’in memleketi Şarkikaraağaç’ta bile 3. Parti oldu. Eğirdir ve Yalvaç gibi en büyük ilçeleri kaybetti.

             Şu anda Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Recep Tayyip Erdoğan’ın şahsı da partisinin oy oranına büyük katkı sağlıyordu. Seversiniz veya sevmezsiniz Erdoğan halk tarafından liderliği benimsenen bir isim. İktidar partisi AKP, 2015 genel seçimlerine ilk defa Erdoğan’sız girecek. AKP’li olmayıp da sadece Recep Tayyip Erdoğan ismine oy verenlerin Ahmet Davutoğlu ismine aynı sıcaklıkta yaklaşıp yaklaşmayacakları da meçhul. 

            AKP’nin durumu ile ilgili son bir bilgi notu daha; mevcut milletvekillerinin başarısızlığı ve atama tayin işleri dışında her hangi bir faaliyetlerinin olmaması da AKP’nin Isparta’da hızla erimesinin en büyük sebeplerinden.

 ** MHP MUTLAKA ÖN SEÇİM YAPMALI

            AKP işte bu şartlarda 2015 genel seçimlerine girecek. İktidar partisi Isparta’da ve ülke genelinde bu kadar yıpranmışken, AKP’nin en büyük rakibi MHP’nin başarı elde etmemesi mümkün değil.

                        MHP’den aday adayı olmayı düşünen bir çok ismi biliyorum. Her aday adayı birbirinden kıymetli. Ancak 4 aday gösterilebilecek. Hem adil şekilde aday belirlenmesi hem de ülkücü iradenin görüşünü yansıtması için üye bazında ön seçim mutlaka yapılmalı. MHP tabanı kendi iradesiyle adaylarını belirlemeli, aday adayı olan isimler sandıktan çıkan bu sonuca saygı göstermeli. Aksi taktirde tabanda büyük bir hayal kırıklığı oluşacak bu da küsmelere ve dargınlıklara sebep olacaktır.

             Adayları ve sırasını belirleme yetkisi elbette MHP Genel Merkezi’nin. Ancak tabanın kimi isteyip kimi istemediğini anlaması açısından ön seçim 2015 genel seçimlerinde bence hayati önem taşımakta.

Enver Taha AYDIN