Isparta

Pazar atıkları hayvan yemi olarak kullanılacak

Abone Ol

Isparta Özel Altınbaşak Bedri Ayhan Lisesi öğrencileri silolanan pazar atıklarının hayvan yemi olarak kullanılması için proje geliştirdi. Bu sayede hayvancılıktaki yem maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor.

Özel Altınbaşak Bedri Ayhan Lisesi 9. sınıf öğrencileri Mustafa Burak Ayhan ile Gökhan Şahin, danışman öğretmenleri Osman Mutlu nezaretinde pazar atıklarından hayvansal yem yaptı. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu( TÜBİTAK)'a sunulan projeyle hayvan yetiştiriciliğinde ciddi maliyetlere neden olan yemde tasarruf sağlanacak.

'Pazar atıklarının silolanıp yem olarak kullanım imkanları' adı verilen projede insan yiyeceği olarak kullanılmayan bazı pazar atığı sebze ve meyvelerin silolanıp hayvan yemi olarak kullanım alanlarının araştırılması amaçlandı. Projenin mimarlarından Mustafa Burak Ayhan, hayvan yetiştiriciliğinde en büyük giderin girdi maliyetleri olduğunu, yem maliyetlerinin de hayvancılığın yüzde 60'ını oluşturduğunu söyledi.

Ayhan, "Hayvan yetiştirilmesinde toplam giderler içerisinde yemler yüzde 65-70'lik bir oran teşkil etmektedir. Fakat ülkemizde kaliteli, ucuz ve bol miktarda kaba yem (çayır-mera, kuru otlar, yem bitkileri, silo yemleri) üretimi tam olarak gerçekleştirilememektedir. Karşılanamayan kaba yem açığı saman vb. yem değeri düşük kaba yemlerle kapatılmakta ve buna bağlı olarak süt ve et miktarı da düşük olmaktadır." dedi. Ayhan, kaba yemlerin yetersizliğinin kırmızı et fiyatlarının sürekli yükselmesine bununda da tüketicinin alım gücünü azalttığına dikkat çekerek, bu durumun hayvanların ihtiyacı olan kaba yem açığının kapatılmasında pazar atıklarının(sebze-meyve atıkları) silolanarak değerlendirilmesi akla getirdiğini belirtti.

Proje ortaklarından Gökhan Şahin de araştırma kapsamında Isparta'nın Karaağaç Mahallesi'ne kurulan büyük pazarının meyve ve sebzelerini topladıklarını söyledi. Şahin, toplanan atıklardan taze fasulye, lahana, karalahana, portakal, kabak, havuç ve marulu doğradıktan sonra plastik kavanozlarda hava almayacak şekilde bir ay boyunca beklemeye bıraktıklarını belirtti.

Bu silolama sonrasında kavanozların açılarak kuru madde, ham protein, ham kül ve silaj Ph değerlerinin saptanıp analizler için kurutma dolabına konulduğunu ifade eden Şahin, kuruma sonrasında alınan verilerin hayvan beslenmesinde ideal bir düzeyde olduğunun görüldüğünü kaydetti. Şahin, hayvanların silolanmış pazar atıklarını büyük bir iştahla yediklerinin gözlemlendiğini anlattı.