Isparta

Pazar'da Üretici krizi

Abone Ol

Sebzeci esnafının 6 Pazara çıkmama kararı ile başlayan Halk Pazarlarındaki kriz bu defa da köylülere yani üreticilere sıçradı. Zabıta’nın Karaağaç Pazarında köylü satıcıları ürettikleri ürünleri satmaları için pazarın alt bölümünü göstermesi tepkilere neden oldu. 

Yaklaşık bir ay önce Sebzeciler ve Manavlar Odası’na bağlı Sebzeci ve Manav esnafının Isparta’da kurulan 28 pazarın çok fazla olduğunu belirterek 6 semt pazarına çıkmama kararı alması ile başlayan pazarlardaki kriz bu defa de üreticilere yani köylülere sıçradı. 
 
KUTLU; KÖYLÜLERE PAZARIN ALT TARAFI GÖSTERİLDİ 
 
Isparta’nın en büyük Halk Pazarı olan ve Pazar günleri Karaağaç Mahallesi ile Davraz Mahallesini kapsayan cadde üzerine kurulan ‘Karaağaç Pazarı’nda Zabıta tarafından yapılmak istenen yeni düzenleme köylülerin tepkisine neden oldu. Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, Zabıta’nın tarlasından bahçesinden ürettiğini pazara getirip satan üretici köylüleri Pazar’ın alt tarafındaki yere konuşlandırmak istediğini, karşı çıkan köylüler hakkında da tutanak tutulduğunu belirtti. 
 
“40 YILDIR AYNI YERDE TEZGAH AÇIYORLAR”
 
Bu duruma karşı olduklarını ve bu uygulamanın asla gerçekleştirilmeyeceğini ifade eden Başkan Kutlu; “Bilindiği gibi Karaağaç Pazarı Isparta’nın en eski pazarlarından birisidir. Köylülerimiz 40 yıldır bağında, bahçesinde ürettiklerini bu pazara getirerek satmaktadırlar. Pazarda herkesin yeri bellidir. Yıllardır aynı yere tezgah açan bir üretici köylüye buradan kalk, şuraya git tezgahını orada aç denilemez. Bu birde Pazarın en alt bölgesi olursa hiç  denilemez. Bu talep kabul edilir bir talep değildir. Onun için sonuna kadar karşıyız. 
 
“KÖYLÜ EFENDİ DİYE ÜZERİNE GİTMEYİN” 
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Köylü milletin efendisidir’ düsturu ile hareket eden üreticilerimiz efendiliklerini korumaktadır. Bundan yararlanılarak köylülerin pazarın en alt bölümüne atılmak istenmesi olacak iş değildir. Bu konuda, üreticilerimizi yani köylülerimizi temsil eden bizler yani Ziraat Odası olarak gereken her türlü mücadele yapılacaktır. 
 
“BAZI MANAVLAR YERLERİNİ BAŞKALARINA SATIYOR” 
 
Kaldı ki, pazarda tezgah açaak satış yapan sebzeci ve manavların dışında bazı manav ve sebzecilerin satış yaptıkları yerlerin dışında da pazarda yerleri vardır. Bunlar bu yerleri başkalarına satarak Para kazanma yoluna gitmişlerdir. Bunu Zabıtalarda bilmektedir.
 
“AB YASALARINI ÖNCE BÜYÜK ŞEHİRLERDE UYGULAYIN” 
 
Bize, Zabıta tarafından Avrupa Birliği uyum çerçevesinde böyle uygulamalar yaptıkları söyleniyor. Avrupa Birliği nereden çıkarıyormuş böyle saçma bir uygulamayı. Kaldı ki, böyle uygulamalar İstanbul’da, Ankara’da bile üretici köylülere uygulanmıyor. Buradan neden uygulanmak için diretiliyor? Bunu da anlamak mümkün değil” dedi.