Isparta

SGK İLE ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Abone Ol

 

Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında 2009 yılında imzalanmış olan ilaç alım protokolü, 1 Şubat’ta sona erecek. Türk Eczacıları Birliği’nin ocak ayı başından bu yana SGK ile protokol yenileme çalışması başlattığını, ancak bir sonuca ulaşamadığını söyleyen Eczacılar Odası Başkanı Saygın Garğın, yeni bir ilaç sıkıntısının kapıda olduğunu anlattı. Eczacılar Odası Başkanı Garğın, ilaç fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanan zararın telafi edileceğinin de açıklanmasına rağmen, bunun gerçekleştirilmediğini söyledi.
 
Eczacılar Odası Başkanı Garğın, bu sıkıntıları bir kez daha gündeme getirmek üzere hafta sonu İstanbul’da yürüyüş organize edildiğini de hatırlattı. Garğın, basın toplantısında şunları söyledi:
“Üst birliğimiz olan Türk Eczacıları Birliği, 3 Ocak 2012 tarihinden bu yana Sosyal Güvenlik Kurumu ile protokol yenileme görüşmeleri yapmaya başlamış; Görüşmelerin halen devam etmesine karşın protokolün imzalanmasına henüz çok uzak bir noktada olunduğunu açıkça ifade etmemiz gerekmektedir. Bu nedenle o tarihe kadar sözleşme imzalanamadığı takdirde 1 Şubat tarihinden itibaren ne yazık ki vatandaşlarımızı yeni bir ilaç sıkıntısı beklemektedir. Gerçekleşen protokol görüşmelerinde, özellikle ilaç firmalarının Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapmaları gereken iskontoyu yapmamaları dolayısıyla eczacının zarara uğratılması, kamu kurum iskonto artışları nedeniyle eczane stoklarında meydana gelen zararların bugüne kadar ödenmemiş olmaması ve hasta muayene katılım ücretlerinin eczaneden tahsil edilmesi sorunları öncelikli konular olmuştur.
 
Eczacılar Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç firmaları arasında çözülmesi gereken bir sorun nedeniyle tarafı olmadıkları bir meselede meydana gelen zararı taşımak zorunda bırakılmaktadır. 10 Kasım tarihli İlaç Fiyat Kararnamesi’nde ilaç firmalarının ortaya çıkan zararı karşılayacakları öngörülmesine rağmen ilaç firmaları, mevzuata aykırı biçimde yükümlülüklerini yerine getirmemektedir. Bizler, söz konusu zararların tazmini konusunda protokolle farklı bir model ve kalıcı bir yol izlenmesi konusunda ısrarcıyız. Diğer yandan, muayene katılım payı ücretlerinin tahsilinin eczacıların üzerinden alınması konusuna da bir an evvel çözüm bulunmalıdır. Eczacılar hastalardan muayene katılım payı tahsil etmek zorunda kalmakta, bu durum eczacı ile hastayı karşı karşıya getirmektedir. Bu mevcut durumda eczacılar 2012 yılının sonunu görebilecekleri, ayakta kalabilecekleri konusunda büyük endişe duymaktadırlar. Bile bile ocağını, evini yıktırmayacak olan eczacı, bu sözleşmeye imza atmayacaktır; Konu ile ilgili Ankara’da Türk Eczacıları Birliği’nden bir heyet çözüm oluşturmak adına bu görüşmeleri yetkililerle sürdürmektedir. Türk Eczacıları Birliği, Sayın Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile dün bir görüşme gerçekleştirmiş olup, eczacıların taleplerini, sözleşmenin mevcut durumunu Sn. Bakan’a aktarmış durumdadır. Biz eczacılar bu ülkenin kaynaklarıyla eğitim almış ve kendi sermayesiyle, bilgisiyle hastasına, vatandaşlara hizmet sunmaya çalışan bireyler olarak bu yıkımı önleyebilmek için İstanbul’da 29 Ocak 2012 Pazar günü bir miting düzenliyoruz. Türk Eczacıları Birliği ve Bölge Eczacı Odaları olarak, ülkemizdeki tüm eczacıların haklarını korumak konusunda kararlıyız. Bu doğrultuda kamuoyunu ilaç ve eczacılık hizmetlerini sürdüremez hale geldiğimizi görerek halk sağlığının nöbetçisi olan eczanelere ve ilaç hakkına sahip çıkmaya çağırıyoruz”