Isparta

Toptaş; “İthalat Çözüm Değil”

Abone Ol

Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Fatma Toptaş, tarımsal ürünlere yönelik ithalat kararlarına tepki gösterdi.

Gübre, mazot, sulama gibi yüksek girdi maliyetleri ile rekabet gücü iyice zayıflayan Türk çiftçisinin layıkıyla desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Toptaş; “Yurt dışında mazotu ucuz olan, gübresi ucuz olan sulaması ucuz olan çiftçilerle Türk çiftçisinin rekabet etme şansı yok gibi. O nedenle ithalat çözüm değil. Çözüm Türk çiftçisini layıkıyla desteklemekten geçiyor. Aksi durumda çiftçimiz üretemez hale gelecektir” diye konuştu.

Sandıklı’da yağlık tohumluk ve çerezlik olarak 2000 dekarın üzerinde ayçiçeği ekimi yapıldığına dikkat çeken Toptaş; “Türkiye sıfır gümrükle 100 bin ton ayçiçeği ithal edecek. Resmi gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre 30 Haziran’a kadar ayçiçeği ithalatında sıfır gümrük vergisi uygulanacak. Bu karar yerli üreticilerin moralini bozdu. Çiftçimiz hasat öncesinde yapılacak ithalata tepkili. O nedenle ithalat kararı yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Sadece ayçiçeğinde değil tarımsal ürünlerde yapılan her ithalatın tamamıyla Türk çiftçisini mağdur ettiğini belirterek konuşmasına devam eden Toptaş; “İthalat yaparak can çekişen çiftçimizi ölüme terk ediyoruz. Burada gözlerden kaçan önemli bir husus var. Üretim maliyetleriyle baş edemeyerek köyünü terk eden çiftçiyi yeniden köye döndürmek çok zor. Onun için yüz binlerce, milyonlarca tarım topraklarımız boş kalmaktadır” diye ekledi.