Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremle ilgili bilgi verdi.

Devletin tüm imkanlarıyla seferber olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem bölgesinde 3 ay OHAL ilan edildiğini duyurdu.

"Süreçleri hızla tamamlayacağız"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı;

Yaşadığımız deprem afetinin ve etkilerinin vahameti, fevkalade tedbirler almamızı zorunla hale getirmektedir. Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. Arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, Anayasa’nın 119’uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hal ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve üç ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız.

Dünyanın en büyük felaketlerinden biri ile karşı karşıyayız
Depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, binlerce can alan felaketin yalnızca Türkiye Cumhuriyeti tarihinin değil, dünya çapındaki en büyük afetlerden biri olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin yüreği kan ağlıyor...

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 büyüklüğündeki afet, şu ana dek binlerce can aldı.

Arama-kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürerken, yurdun dört bir yanından yardım eli de afet bölgelerine uzanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi'nde depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Sadece Cumhuriyetimizin değil, dünyanın en büyük felaketlerinden biri"
Cumhurbaşkanı Erdoğan depremin sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, dünyanın en büyük felaketlerinden biri olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geri kalan açıklamaları şu şekilde;

Sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız. Devletimiz, tüm imkanlarıyla depremin ilk anından itibaren seferberlik ruhuyla bölgede çalışmalara başlamıştır. Ekiplerimiz, bölgelere ulaşmak için fedakarca mücadele etmiştir.Şartların zorluğuna bakmadan, tüm imkanları kullanarak arama kurtarma çalışmalarını hızla sürdürüyoruz.

54 bin çadır, 102 bin yatak afetzedelere ulaştırılmak için bölgeye gönderildi. İlave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. Her ilimizde, bir bakanımız yürütülen faaliyetlere nezaret ediyor. Cumhurbaşkanı Yardımcımız çalışmaların koordinasyonunu yürütüyor. Biz de gelişmeleri anbean takip ediyoruz. İlk etapta 100 milyar liralık kaynağı kurumların emrine tahsis ettik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İlk etapta 100 milyar liralık kaynak tahsis ettik
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin ikinci gününde Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’ne geçti.

Burada 10 ili etkileyen depreme ilişkin son durumu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.

"54 bin çadır, 102 bin yatak gönderildi"
Bölgedeki ihtiyaçlara yönelik yapılan yardımları paylaşan Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

Depremden kurtulan felaketzedelerin tüm ihtiyaçlarının karşılamaya yönelik tedbirleri de adım adım hayata geçiriyoruz. 54 bin çadır, 102 bin yatak ve diğer ihtiyaç malzemeleri bölgeye gönderildi. Felaketin yaşandığı her ilimize ilave vali ve kaymakamlar görevlendirildi. Her ilimizde bir bakanımız faaliyetlere nezaret ediyor.

"100 milyar liralık kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik"
Afet bölgelerine aktarılan kaynağı da açıklayan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

İşte Mart Ayında İkinci El Piyasasının Durumu İşte Mart Ayında İkinci El Piyasasının Durumu

Acil yardım ve destek faaliyetleri için ilk etapta hemen 100 milyar liralık bir kaynağı kurumlarımızın emrine tahsis ettik. Ulaşım ve hatlarının açık tutulması hayati öneme sahip. Zorunlu olmadıkça kimsenin bölgesine giden yolları kullanmamasını, telefon ihtiyaçlarının da acil ihtiyaçlar dışında yapılmaması gerektiğini tekrar ediyorum.

"10 gemi, 54 kargo uçağı yardım taşıyor"
Bölgeye 1000'e yakın ambulans, 241 UMKE timi ve 2 ambulans uçakta görevli 5 bin sağlık personeli aktarılmıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri'miz, kara unsurlarındaki binlerce personelinin yanı sıra deniz kuvvetlerimizin 10 gemisi, hava kuvvetlerimizin 54 kargo uçağı dahil tüm imkanlarıyla arama-kurtarma, tahliye ve yardım malzemelerinin nakdi çalışmalarında yer almaktadır.