Isparta’da oto lastik değimi ve oto yıkama işiyle uğraşan İş’in bu mesleği büyük bir heyecanla yapıyor. Sebebi de çocukluk yıllarında başlayan bir şeyleri tamir etme isteği oldu. Meslek hayatında yıllarca sabrettikten sonra kendi işini açmayı başaran İş bu süreyi şöyle anlattı “ O zamanlar sanayinin önünden geçerken ustaların yaptıkları tamire ve el işçiliğine büyük bir hayranlık besledim. Demirden çelikten birçok malzemeyi ilk defa orada gördüm. Bu beni mest etti. Bu sayede bu işi yapmaya karar vedim. İlk başlarda bir ustanın yanına girdim. 14 yaşımda girdiğim bu meslekte getir götür işleri yapıyordum. Ama benim amacım bu değildi. Bu yüzden oradan çıktım. Kendime başka bir usta aradım. Başka bir işe girdiğimde orada işi öğrenmek istediğimi belirttim” dedi.

USTALAR KOLAY KOLAY ÖĞRETMEZ

Çocukluk yıllarında bu işi öğrenmek için büyük bir çaba sarfettiğini belirten İş “Ustalar çoğunlukla bir işi kolay kolay öğretmez. İlk işe giren bir çırak ilk olarak getir götür işleri yapar.  Burada ustaların bazı düşünceleri var. İşi öğrenmeye başlayan çırak en başta usta olmak için ilerler. Burada ustalar için şöyle bir problem oluyor. İşi öğrettiği zaman kendisi gibi bir usta daha yetişmiş oluyor. Eğer bir anlaşmazlık olması halinde çırak işi gerçekten iyi öğrendiyse başka yere geçer. Daha da önemlisi gider kendi dükkanını açar. Bu yüzden ustalar işi öğretmen konusunda çekimser kalıyor.” Dedi.

UFAK UFAK BAŞLANMALI

Yıllarca sanayide çırak olarak çalışıp birçok lastiği takmayı ve hatta o lastik için iyice uğraşıp geri kazandırdığını belirten İş “Yıllarca getir götür işi yaptım. İşi öğrenebilmek için sinema filmi izler gibi ustaların nasıl söküp taktıklarına baktım. Baka baka tamir etme konusunda bazı şeyleri ezberliyorsunuz. Bulduğum fırsatlarda ise ufak ufak tamire başladım. Zaman böyle geçerken sonunda gerçekten de bu işin ustası oldum. En sonunda artık kendi dükkanımı açmaya karar verdim.” Dedi.

İZLEMEK SİZE ÇOK ŞEY ÖĞETİR

Bir işi öğrenme konusunda isteyen birinin bir şekilde öğrenebileceğini belirten İş “Bir işi öğrenmek ve daha da ilerisi yapmak gerçekten çok zordur. Ama istiyorsanız ve hevesiniz varsa bu işi bir şekilde öğrenirsiniz. Ben bu işi öğrenme konusunda en başta izleyerek öğrendim. Dikkatlice izlemek bana o işi yapma konusunda ve çözümü konusunda çok fazla şey kattı. Ardından öğrendiklerimi pratiğe döktüm. Bu sayede bu zorlu yolu yavaş yavaş aştık.” Dedi.

ÇIRAKLIĞINI YAPMAYAN BATAR

Çıraklık yılları insana ileriye dönük çok şey kattığını belirten İş “Çıraklık yıllarımda edindiğim tecrübe sayesinde bu yerlere geldik. Bir dükkan işletiyorsanız sadece ustalığınız konuşmaz. O dükkanı idare edebilmek için hesap kitap bilmeniz gerekiyor.”

BU ŞEKİLDE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ

İş bir ustanın yapması gereken en önemli şey müşteri memnuniyetidir. Buraya gelen müşteri her şeyden önce endişeli gelir. Arabanın o probleminin nasıl çözülmesi gerektiğini bilmek ister. Nasıl işlemden geçeceği ortalama fiyatın ne olduğu bir daha aynı sorunla karşılaşıp karşılaşmayacağı tüm bu sorulara cevap vermesi gerekir. İşte usta bu sorunlara eksiksiz bilgilendirici cevap vermek zorundadır. Bunları yaptığınızda ve işinizi sağlam yaptığınızda memnun olmayan müşteri yoktur. Müşterinin burada dikkat etmesi gereken burada ustayı bulup derdini ustaya açıklayacak başka kimseye değil” ifadelerini kullandı.

Haber/ Ali Rıza Cesur

“Sporcu Sağlığı" SDÜ'de Konuşuldu “Sporcu Sağlığı" SDÜ'de Konuşuldu