Emeklilere bir kereye mahsus 5 bin TL'lik ikramiye verilmesinin ardından, asgari ücret zammı konusu gündemde önemli bir yer tutuyor.

Orta Vadeli Program'da belirlenen yıl sonu enflasyon tahminine göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 38 olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı enflasyon rakamları dikkate alındığında, emeklilere yüzde 25'lik bir zammın ön görüldüğü belirtiliyor. Ekim, Kasım ve Aralık ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte bu oranın yüzde 40'lara yükselmesi bekleniyor.

Şartları Taşıyan Öğrenciye 5 Bin Lira Destek Şartları Taşıyan Öğrenciye 5 Bin Lira Destek

Asgari ücret zammında da enflasyon rakamları etkili olacak. Refah payının eklenmesiyle emekli zammının yüzde 50 seviyesine çıkması öngörülüyor. Bu oranın asgari ücret zammı için de referans alınması gündemde. Buna göre, ocak ayında emekli maaşları ve asgari ücrette yüzde 50'lik bir artış görülebilir.

2024'te her iki grupta da yüzde 50 zam yapılması durumunda, emekli maaşlarında ve asgari ücrette önemli bir yükseliş yaşanabilir. Buna göre, en düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı 7.500 TL'den 11.250 TL'ye çıkabilir, asgari ücret ise 11.402 TL'den 17.103 TL'ye yükselebilir.

Asgari ücret zammı, Aralık ayında işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının ardından netlik kazanacak. Hatırlanacağı gibi Temmuz ayı ara zammında, net asgari ücret 8 bin 506 TL'den 11 bin 402 TL'ye yükseltilmişti. Asgari ücret zammı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının sonuçlarına göre belirlenecektir