SDÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Öztürk, bağımlılık yapıcı maddeler düşünüldüğünde sigaranın alkolden 15 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir madde olduğunu ifade ederek, " Bırakmayı deniyor ama her defasında başarısız oluyorsanız bile mücadeleye devam edin" dedi.

SDÜ Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Öztürk, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü ile ilgili şu bilgileri aktardı," Nikotin bağımlılığı ve çevre ilişkisini değerlendirdiğimizde aile bireylerinin sigara içmesi, arkadaşların sigara içmesi, sigara dışı tütün ürünlerini denemiş olma, düşük sosyoekonomik durum ve diğer madde bağımlılıkları nikotin bağımlılığı riskini artırmaktadır. Nikotinin insan üzerinde oluşturduğu fizyolojik ve psikolojik bağımlılık kişilerin sigaraya olan bağımlılıklarının tedavi edilemeyeceğine inandırmıştır. Bu başarısızlığı ise iradelerinin zayıf olmasına bağlarlar. Fakat “Sigara tedavi edilebilir bir hastalıktır.” Hekimlerinde sigara kullanımını bir hastalık olarak değerlendirmeleri ve sigara kullanan hastalarına sigarayı bırakmalarını önermeleri sigara bırakma başarısını arttırmaktadır.   

Artan Kredi Faizleri İkinci El Otomobil Pazarını Canlandırıyor Artan Kredi Faizleri İkinci El Otomobil Pazarını Canlandırıyor

Sigara dumanında dört binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Başta akciğer kanseri olmak üzere mide, böbrek, üreter, pankreas gibi birçok organda kanserlere yol açmaktadır. Sigara kronik hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. İnme, körlük, katarakt, aort anevrizması, koroner kalp hastalığı, KOAH, pnömoni, kalça kırıkları, hamilelik komplikasyonları, gebelikte düşükler, ani bebek ölümü sendromu gibi birçok hastalıklara yol açmaktadır. Bu nedenle sigara kullanımının bırakılması birçok hastalığın oluşumunu ve kötüleşmesini engelleyeceğinden hastalığın tedavisinde ilk adım atılmış olur.

Sigara bırakmada kullanılan ilaçlar, alınan motivasyonel destekler ve alternatif yöntemler kişinin sigarayı bırakmasındaki yardımcı yöntemlerdir. Sigarayı bırakacak olan kişi aslında kendisidir.  Sigara bırakmak isteyen kişilerin “sigarayı bıraktım, hayatımdan çıkardım ve artık içmeyeceğim” şeklinde verecekleri emir ve buna inanması tek yöntemdir. Bu bağlamda en etkili sigara bırakma yöntemi sigarayı aniden bırakmaktır. Sigarayı aniden bırakmada başarı oranı %80 iken, azaltarak bırakmada başarı oranı yüzde 6’dır.

Sigarayı bırakmaya cesaretiniz varsa inancınız kırılmasın. Bırakmayı deniyor ama her defasında başarısız oluyorsanız bile mücadeleye devam edin. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kalp atış hızı düşer. 12 saat sonra kandaki CO seviyesi normale döner, 2 hafta – 3 ay aralığında kalp krizi riski azalmaya başlar; akciğer fonksiyonları artar, 1-9 ayda öksürme ve nefes darlığı azalır, 1 yıl sonunda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, 10 yılda akciğer kanseri riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, ağız, gırtlak, yemek borusu, böbrek, mesane ve pankreas kanseri riski azalır ve 15 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı olur. Unutmayın ki sigara bırakma “istek”, “kararlılık” ve “çaba” gerektirir. Başarıya da istemek, inanmak ve çaba göstermekle ulaşılır”

 “Sigarasız bir dünyada yaşama dileği ile”

SDÜ Bülten