Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ''Araban Sarımsağı''nın (Gaziantep) Avrupa Birliği (AB) nezdinde Coğrafi İşaret Tescili için son aşamaya gelindiğini ifade eden bir yayın yaptı.

-ISPARTA GÜLYAĞI TESCİLİ SÜRECİ DAHA ÖNCE BAŞLAMIŞTI!

Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği kapsamında TÜRKPATENT Isparta Gülyağı için de süreç başlatmıştı.  Şu ana değin 13 Türk ürünü AB nezdinde Coğrafi İşaret Tescili almıştı. Buna Araban Sarımsağı da ekleniyor. Ancak süreci 2023 yılında başlatılan Isparta Gülyağı için AB Coğrafi İşaret Tescili hâlâ çıkmadı.

-SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN DEĞER SAĞLIYOR

Uluslararası ölçekte Coğrafi İşaret Tescili, yerel ve kültürel mirasımızın üretimde sürdürülebilirliğinin sağlanması, Dünya'ya açılması; tanıtımı bağlamında önemli bir katma değer sağlıyor.

Bu bağlamda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2022 yılında ''Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği'' başlatmıştı.

 -ISPARTA'NIN TÜRKİYE'DE 17 COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ

ALAN ÜRÜNÜ VAR. ANCAK AB NEZDİNDE HİÇ YOK

Isparta'nın 17 ürününe Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) Coğrafi İşaret Tescili yaptırıldı. Tescil yılı ve tescil ettiren kurumların listesi aşağıdaki sütunda yer almaktadır.

-Avrupa Birliği'nin  (AB) Coğrafi İşaret Tescilli yaptığı Türk ürünleri:

Komisyon 14 Türk ürününe Avrupa Birliği'nde (AB) tanınan ve geçerli olan Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili verdi. Bu ürünler şu şekilde:

1-Antakya Künefesi

2-Aydın İnciri

3-Aydın Kestanesi

4-Bayramiç Beyazı

5-Çağlayancerit Cevizi

6-Edremit Zeytinyağı

7-Gaziantep Baklavası

8-Gemlik Zeytini

9-Giresun Tombul Fındığı

10-Malatya Kayısısı

11-Milas Zeytinyağı

12-Milas Yağlı Zeytini

Yüzde 100 Faiz İndirimli Krediler Yolda Yüzde 100 Faiz İndirimli Krediler Yolda

13-Suruç Narı

14-Taşköprü Sarımsağı

-7'Sİ İLÂN AŞAMASINDA OLAN 47 COĞRAFİ İŞARET İÇİN TESCİL İŞLEMLERİ DEVAM EDİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Mehmet Kacır, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun, 7'si ilân aşamasında olan 47 Coğrafi İşaret için tescil işlem sürecinin devam ettiğini açıkladı.

-Milas Yağlı Zeytini

-Ayaş Domatesi

-Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini

-Ezine Peyniri

-Maraş Tarhanası

-Araban Sarımsağı

Pekâlâ:

Isparta Gülyağı nerede?

Tescil süreci ve takvimi diğerlerinden daha önce başlatılmasına karşın Isparta Gülyağı niçin hâlâ tamamlanmadı?

ISPARTA GÜL SUYU İÇİN DE AB COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALINMALI

Isparta'nın en temel beklentisi Gülyağı'na Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşaret (Cİ) Tescili yaptırılmasıdır. Hemen ardından da Isparta için yine önemli bir değer özelliği taşıyan Isparta Gül Suyu için de aynı sürecin başlatılmasıdır.

Zira Isparta Gül Suyu'na, 20 Eylül 2021 tarihinde Isparta Ticaret Borsası (ITB) tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) ''Menşe Adı'' türü ile Coğrafi İşaret Tescili alınmıştı. Şimdi sırada Isparta Gül Suyu'na Avrupa Birliği (AB) nezdinde Coğrafi İşaret alınması geliyor.

ÜNİVERSİTE, KURUMLAR VE TİCARİ- MESLEKİ ÖRGÜTLER DE AB'YE MÜRACAAT EDEBİLİYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu'nun (TÜRKPATENT) yoğun bir çalışma takvimi içerisine girdiğini ifade ediyor. Üniversiteler, yerel yönetimler, kamu, ticari ve mesleki örgütlerin de Uluslararası Coğrafi İşaret Tescili için Avrupa Birliği (AB) ve diğer global kuruluşlara dosya hazırlayabileceğine dikkati çeken Kacır, ''isteyen herkese eğitim ve teknik destek veriyoruz. Ancak müracaatların TÜRKPATENT üzerinden gerçekleştirilmesini de önemsiyoruz. Zira süreç daha hızlı ve sağlıklı ilerler. Ancak kurumlar kendileri de direkt müracaat edebilirler. O hâlde talep ettikleri takdirde bilgi, teknik destek ve eğitim veriyoruz'' şeklinde konuşuyor.

Haber32 - Özge Kılınç