Otomobil bariyere çarptı: 2 kişi yaralandı Otomobil bariyere çarptı: 2 kişi yaralandı

Araç Sahiplerine Kötü Haber: Kasko Ücretlerine Yüzde 95 Zam Geldi

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) yaşanan zamların ardından araç sahipleri, bir darbeyi de kasko ücretlerine gelen yüzde 95'lik zamla karşılamak zorunda kalacak. Akaryakıt fiyatlarındaki artışlar ve park ücretlerindeki yükselişlerin ardından, kaza durumlarında maddi güvence arayan sürücüler, kasko ücretlerindeki büyük artışla şaşkınlık yaşıyor.

Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) verilerine göre, yılın ilk 11 ayında kasko ücretleri yüzde 95 oranında arttı. Bu dönemde enflasyon oranı yüzde 62 olarak gerçekleşmişken, kasko fiyatlarındaki zamlarla araç başına düşen kasko fiyatı 5 bin 106 liradan 8 bin 437 liraya çıktı. Otomobillerde bu rakam ise 4 bin 835 TL'den 7 bin 502 liraya yükseldi. En büyük artış ise yüzde 215 ile kamyonet kaskolarında yaşandı.

Uzmanlar, sigorta şirketlerinin trafik sigortasındaki zararları kasko primlerine yansıtarak dengelemeye çalıştıklarını belirtiyor. 2023'ün ilk 9 ayında, sigorta şirketlerinin 57 milyar lira prim karşılığında 22.4 milyar lira tazminat ödediği görülüyor. Şirketlerin gelecek dönemdeki hasarlara karşı ayırdığı 10.9 milyar lira ise dikkat çekiyor. Öte yandan, sigorta şirketlerinin prim topladıkları tutarı hemen ödemeyerek faiz geliri elde ettiği ifade ediliyor. Bu durum, şirketlerin mali karlarını artırarak yüzde 53.5 kar marjı ile çalıştığını gösteriyor.