İkinci el araç alım satımında trafik sigortası ile ilgili yeni bir karar çıktı. Eskiden, ikinci el bir araç satın alan kişi, aracın zorunlu trafik sigortasını 15 gün içinde yaptırmak zorundaydı. Ayrıca, aracın önceki sahibinin yaptırdığı trafik sigortası da 15 gün daha geçerli sayılıyordu. Ancak, Adana 4'üncü Tüketici Mahkemesi, bu uygulamanın 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na aykırı olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusunda bulundu. Anayasa Mahkemesi de mahkemenin görüşüne katılarak, 15 günlük sigorta süresi düzenlemesini anayasaya aykırı buldu ve iptal etti.

Isparta'da elektrik kesintisi (30 Nisan Salı) Isparta'da elektrik kesintisi (30 Nisan Salı)

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını değerlendiren Avukat Selim Ünal, kararın 5 Mart 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığını belirterek, “Kanunun yürürlüğe giriş tarihi olarak da 9 ay sonrasına işaret edildi. Karayolları Trafik Kanunu'nun 94’üncü maddesinin 3’üncü ve 4’üncü fıkrasını iptal etti. Buna göre ‘Sigorta şirketi fesih tarihinden itibaren sigorta sözleşmesi 15 gün boyunca geçer ya da fesih tarihinden itibaren sigortanın sorumluluğu 15 devam eder’ deniliyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte bunlar iptal edildi” ifadelerini kullandı.

Ünal ayrıca, ikinci el bir araç alan kişinin trafiğe çıkabilmesi için zorunlu trafik sigortasını hemen yaptırması gerektiğini söyledi. Eskiden aracın satın alındıktan sonra 15 gün içinde trafik sigortasının yapılması gerektiğini ancak bu düzenlemenin artık geçerli olmadığını belirtti. Bu durumda, aracın alınmasından itibaren trafik sigortasının hemen yaptırılması gerektiğini vurguladı.

Haber Merkezi