Emekliler, aylıklarını çekerken ekstra ücretler ödemek zorunda kalıyorlar. IBAN işlemlerinde 15, QR işlemlerinde ise 20 lira ücret talep ediliyor.

Gıda Desteği Başvuruları Devam Ediyor Gıda Desteği Başvuruları Devam Ediyor

Banka ATM'leri yoğun şekilde kullanılarak birçok işlem gerçekleştiriliyor, ancak bu işlemlerden masraf ve komisyon alınıyor. Geçen yıla göre ücretlerde enflasyon oranında artış yaşandı. Birçok banka, ATM işlem ücretlerine yüzde 60-70 oranında zam yaptı. Bu durum özellikle emeklilerin ciddi şikayetlerine neden oluyor. Bazı bankalar, devletin yatırdığı emekli maaşının tamamını çekmek için ekstra ücret talep ediyor. Örneğin, bir banka tek seferde 15 bin liralık emekli maaşının çekimi için müşterisinden 30 lira ücret talep ediyor. Benzer şekilde, bir diğer banka ise tek seferde 10 bin lira üstü çekimlerde 50 lira masraf ve komisyon alıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) "Ortak ATM'lerde para yatırma ve çekme işlemleri ücretsiz yapılır" açıklamasına rağmen, birçok Ortak ATM, "Bakiye Sorgula" dışındaki işlemlerden ücret alıyor. Özellikle, işlem yapılan paraya göre 100 ile 500 lira arasında değişen ücretlerle karşılaşılıyor. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, bankaların ATM işlem ücretlerini artırmasının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Ağaoğlu ayrıca, emekli maaş promosyonlarındaki güncellemelerin de gündeme geldiğini ve geçen yıla göre bu yıl promosyonların sadece 12 bin liraya kadar yükseldiğini ifade etti