Ayçiçek Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan yeni bir kararla, Türkiye'de yağlık ayçiçeği tohumu ve ham ayçiçeği yağı ithalatında tarife kontenjanı uygulaması başlatıldı. Detaylar, Resmi Gazete'de yayımlanan Ticaret Bakanlığı'nın tebliği ile açıklandı.

Başkan Özer’den İl Genel Meclisi Başkanı Ertuğrul’a İadei Ziyaret Başkan Özer’den İl Genel Meclisi Başkanı Ertuğrul’a İadei Ziyaret

Karara göre, belirlenen tarife kontenjanı dahilindeki ithalat için özel gümrük vergisi indirimleri uygulanacak. Yağlık ayçiçeği tohumu için belirlenen 100 bin tonluk kontenjan içindeki ithalatlar için yüzde 27 olan gümrük vergisi yüzde 12'ye düşürülecek. Ham ayçiçeği yağı ithalatında ise 250 bin tonluk tarife kontenjanı kapsamında yüzde 36 olan gümrük vergisi yüzde 22'ye indirilecek.

Bu gümrük vergisi indirimleri, belirlenen miktarlara kadar olan ithalatı kapsayacak şekilde sınırlı olup, tarife kontenjanı dışındaki ithalatlar için eski gümrük vergisi oranları geçerli olacak. Bu adımın amacı, yerel üretimi teşvik etmek ve dış ticareti kontrol altında tutarak ekonomik dengeyi sağlamaktır.