Ağaçlardaki hastalık etmenlerini incelediler Ağaçlardaki hastalık etmenlerini incelediler

Bakan Şimşek, ayrıca Türkiye'nin not görünümünün iyileştiğini, brüt rezervlerin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını ve uygulanan politikaların olumlu sonuçlar verdiğini ifade etti.

Bakan Şimşek, Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın'a yaptığı açıklamada şu mesajları verdi:

1. Kur Stabilitesi ve Güven Artışı: "Uyguladığımız politikalarla yatırımcı güveni arttı, risk primi düştü, rezervlerimiz güçlendi ve kur oynaklığı azaldı. TL'deki kan kaybı durdu. Mayıs'ta 1 aylık opsiyonların ima ettiği kur oynaklığı yüzde 57 seviyesindeyken, 7 Aralık itibarıyla yüzde 9'a geriledi. Türkiye'nin risk primi Mayıs-aralık döneminde 300 baz puandan fazla düşerken, gelişmekte olan ülkelerin risk primi ortalama 55 baz puan geriledi."

2. Not Görünümünde İyileşme: "Not görünümümüz iyileşiyor. Standard & Poor's not görünümümüzü önce durağana, sonra pozitife yükseltti. Fitch ise negatiften durağana yükseltti."

3. Brüt Rezervlerde Artış: "Brüt rezervlerimiz de artıyor. Mayıs sonundan bu yana brüt rezervler 41.7 milyar dolar artarak 140.1 milyar dolara ulaştı, bu tüm zamanların en yüksek seviyesi."

4. Ekonomik Dengelenme: "Büyümede yeniden dengelenme başladı, daha dengeli bir kompozisyona doğru yol alıyoruz. İç talebin büyümeye katkısı azaldı, net dış talep negatif katkısı düştü. Cari açık azalıyor, eylülde yıllıklandırılmış cari açık mayısa göre 8.6 milyar dolar iyileşme gösterdi."

5. Kur Korumalı Mevduat ve Para Politikası: "Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkış oluyor. Para politikasındaki normalleşmeyle TL getirileri artmaya başladı. KKM stoku 25 Ağustos'ta 3.3 trilyon TL idi, 1 Aralık itibarıyla 2.7 trilyon TL'ye geriledi (654 milyar TL azalma).