Ünlü, 13 yıl önce 20 büyükbaş hayvanla başladığı işletmesini zamanla 80 hayvana kadar büyüttüğünü ancak şu anda hayvan varlığının 25'e kadar gerilediğini belirtti. "Bu 13 yılın ardından başladığı noktaya döndüm" diyen Ünlü, hayvancılığın giderek maliyetli hale geldiğini vurguladı.

Ünlü, yem fiyatlarındaki artışın hayvancılığı olumsuz etkilediğini söyledi. 50 kiloluk bir torba hayvan yeminin son fiyatının 600 lira olduğunu ifade eden Ünlü, "Bizim ürünlerimiz veya hayvanlarımız para etmiyor, ama girdi fiyatları hepsi yükseliyor; başta yem, mazot, elektrik. Yani sonuçta su, yem yetiştirmek için tarlada sulama yapıyoruz. Bunlar zarar ettiriyor" dedi. Ünlü, hayvancılığın ana giderinin yem fiyatları olduğunu ve yem bitkisi yetiştirmenin dahi artık maliyetli olduğunu belirtti.

Hızırbey Ortaokulu Halk Oyunlarından Türkiye İkinicisi Oldu Hızırbey Ortaokulu Halk Oyunlarından Türkiye İkinicisi Oldu

Mera hayvancılığının sona erdiğini ve hayvanların kapalı ortamda hazır yemle beslenmek zorunda kaldığını aktaran Ünlü, "Yem olmayınca, yonca olmayınca, silaj olmayınca, hayvanların et verim oranı da düşüyor. Bir inek günlük 3-4 torba süt yemi tüketiyor. Bu iş verimli olmaktan çıktı, gitgide zorlaştı. Hayvancılık, zor hale getirildi. Pancar küspesi bile normal pancardan pahalı, bu iş maliyetli bir iş" diye konuştu.

Karkas kesim fiyatlarıyla ilgili de sıkıntılarını dile getiren Ünlü, Ankara'da karkas et kesim fiyatının 340 lira, Bor'da ise 280 lira olduğunu belirtti. Ünlü, bu durumun hem üreticileri hem de tüketicileri mağdur ettiğini vurguladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de konuyla ilgili olarak, "Hayvancılık daha da riskli hale gelecek. Doğru destekleme ile bu tür hayvancılık yapan yerlere devletin sahip çıkması gerekiyor. Devlet destekleri doğru verilirse ve bu işin sürdürülebilirliği sağlanırsa işletmeler faaliyetini sürdürecek. Aksi takdirde, önümüzdeki dönemde hayvancılık daha da riskli hale gelecek" uyarısında bulundu.

Haber Merkezi