Çavuşoğlu, Türkiye'nin 2023 ihracat rakamlarının olumsuz ekonomik koşullara rağmen geçen yıldan daha iyi olduğunu belirtti. Türkiye genelinde %0,6'lık bir ihracat artışı yaşandığını açıklayan Çavuşoğlu, BAİB bölgesinin ise bu ortalamayı aşarak %4,4'lük bir artışla 2 milyar 674 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti.

Yaş sebze ve meyve sektörünün öne çıktığı bölgede, bu sektördeki başarıya vurgu yapan Çavuşoğlu, maden ve metaller ile ağaç ve orman ürünlerinin de önemli katkı sağladığını belirtti. Özellikle yaş sebze ve meyve sektöründe 2023 yılında 850 milyon dolarlık bir rekora imza atıldığını söyleyen Çavuşoğlu, bu alandaki hedeflerini 2024 yılında 1 milyar dolara ulaşmak olarak açıkladı.

Artan Kredi Faizleri İkinci El Otomobil Pazarını Canlandırıyor Artan Kredi Faizleri İkinci El Otomobil Pazarını Canlandırıyor

Bölgenin en büyük ihracat pazarları arasında Çin, Almanya, Rusya, Ukrayna ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bölge illerinin ayrı ayrı ihracat verilerini de paylaştı. Antalya'nın 2023 ihracatının 2 milyar 199 milyon dolar, Burdur'un 251 milyon dolar ve Isparta'nın 433 milyon dolar olduğunu aktardı.

Toplantıda ayrıca, 2024 yılı için belirlenen hedefin 2 milyon 800 milyon dolar olduğu ve buna yönelik sürdürülebilir üretim yöntemlerinin önemine vurgu yapıldı. Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşı sürecinde ticaretin devam ettiğini ve bölge ihracatçılarının bu zorlu süreçte başarıyla mücadele ettiğini sözlerine ekledi.

Haber Merkezi