Kamuoyunda "mini af" olarak adlandırılan düzenlemeyle birlikte, prim borcu nedeniyle hastaneye gidemeyen binlerce kişinin borçları bir kerede silinecek. Meclis'in görüşmeleri süren Torba Yasa'sı içerisine eklenen bir madde, borcu yüzünden tedavi olamayanlara 1 yıl boyunca ücretsiz sağlık hizmeti hakkı tanıyor.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarına yönelik bu düzenleme, vatandaşların büyük ilgisini çekiyor. GSS prim borçları ve gecikme faizleri de dahil olmak üzere tüm borçlar bir kerede silinecek.

Isparta’da genç kız böcek ilacı içerek zehirlendi Isparta’da genç kız böcek ilacı içerek zehirlendi

Kimlerin bu düzenlemeden yararlanabileceği konusunda belirli şartlar bulunuyor. 1 Ocak 2014 tarihinden önce GSS prim borcu olanlar bu kapsamda değerlendirilecek. Bu tarihe kadar olan birikmiş prim borçları ve gecikme ücretleri silinecek.

GSS prim tutarı, asgari ücretle orantılı olarak belirleniyor ve zamanla artış gösterebiliyor. Örneğin, 2024 yılı itibarıyla ödenecek aylık prim tutarı 600 lira, yıllık prim ise 7 bin 200 liraya denk geliyor. Aynı aile içerisinde birden fazla GSS borcu bulunan kişiler de bu düzenlemeden yararlanabilecek.

Bu düzenlemenin ne zaman yürürlüğe gireceği konusu da merak ediliyor. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Torba Yasa'nın TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesi bekleniyor. Meclis'ten geçen yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte vatandaşların beklediği sigorta prim borçlarını silecek düzenleme hayata geçmiş olacak. Bu sayede, GSS borcu nedeniyle tedavi göremeyen milyonlarca vatandaşın hastanelerden hizmet alması sağlanacak. Halihazırda GSS borcu olan vatandaşlar sadece acil servislerden ücretsiz yararlanabiliyor ancak kapsamlı bir tedavi alamıyorlar

Haber Merkezi