Bozuk flash bellekten veri kurtarma işlemi, pek çok insan tarafından merak edilir. Çeşitli sebeplerden dolayı bozulan flash belleklerden, verileri kurtarmak için yapılan bazı işlemler vardır. Bu işlemler, verileri güvenli bir şekilde kurtarmak için önemli adımlardır. Çeşitli yazılım araçları ya da sistemlerle veriler, kolaylıkla kurtarılabilir.

Flash Bellek Arızalarının Nedenleri

İşte, evde ya da okulda büyük dosyaları güvenli ve uzun süre saklamak için kullanılan flash bellekler, oldukça işlevseldir. Fakat bu cihazlar çeşitli nedenlerden dolayı arızalanabilir. Pek çok dosyayı, fotoğrafı ve klasörü içinde barındıran cihazların arızalanma nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

·        Flash belleğin bilgisayar tarafından algılanmaması

·        Kalitesiz flash bellek çoklayıcılar kullanılması

·        Flash belleği klavye, monitör ya da ön panel üzerinde kullanmak

·        Disk sürücüsünden kaynaklanan sorunlar

·        Disk sürücüsüne sürücü adının atanmaması

·        Flash bellek girişindeki sorunlar

·        Flash belleği bilgisayar ya da tabletten hatalı çıkarmak

·        Flash belleğin virüs ve korsan yazılımlar barındırması

Kırılmış flash bellekler ve bilgisayar işletim sistemindeki sorunlar da flash bellek arıza sebepleri arasında yer alır. Flash bellek arızaları bilgisayardan ya da belleğin kendisinden kaynaklanabilir. Bu arızalar giderilmezse bilgisayar sistemine zarar verebilir. Aynı zamanda bellekteki çeşitli verilerin yok olmasına neden olabilir.

Bozuk Flash Bellekten Veri Kurtarma Yöntemleri

Bozuk flash bellekten veri kurtarma yöntemleri oldukça çeşitlidir. Bu yöntemler, flash belleğin arızasına ya da modeline göre denenebilir. Veri kurtarma yöntemleri arasında en yaygın olanı, çeşitli yazılım araçları kullanmaktır. Yazılım araçları sayesinde bellek içindeki veriler kolay bir şekilde kurtarılabilir. Bu yazılım araçları bilgisayara indirilerek kullanılır. Ardından indirilen araç üzerinden çeşitli işlemler yapılarak veriler kurtarılır.

Flash bellekten verileri kurtarmak için bilgisayardaki komut istemi de tercih edilir. Bu komut isteminde açılan ekrana belli kodlar girilerek bilgisayardan verileri kurtarması talep edilir. Komut isteminin ardından flash bellekteki verilerin büyük oranda kurtarılıp kurtarılmadığı kontrol edilir. Eğer aksi bir durum varsa teknik destek alınabilir.

Veri Kurtarma Yazılımları ve Araçları

Gelişen yazılım sistemi sayesinde veri kurtarma flash bellekten veri kurtarma işlemleri hızlı ve basit bir şekilde yapılabilir. Veri kurtarma yazılım ve araçları bilgisayar işletim sistemleriyle uyumlu bir şekilde çalışır. Yüksek oranda verileri kurtaran bu yazılım araçları, kurtarılan verileri güvenli bir yere saklar. Bu yazılımlar şu şekilde sıralanabilir:

·        EaseUS Data Recovery Wizard

·        Stellar-Data Recovery Software

·        TogetherShare

·        Disk Drill

Son Teknoloji Elektronik Kilit Sistemleri Son Teknoloji Elektronik Kilit Sistemleri

·        iBeesoft

·        Wondershare Recoverit

·        AnyRecover

·        Recuva

·        Advanced Risk Recovery

·        R-Studio Data Recovery Software

·        PhotoRec

·        Wise Data Recovery

Bu yazılım araçları ses, görüntü ve farklı yapılardaki dosyaları kurtarabilir. Kullanılması ve indirilmesi oldukça kolay olan bu araçlar verileri büyük ölçüde kurtarabilir. Tüm bilgisayarlarda çalışan bu yazılım araçlarıyla sorunsuz olarak veri kurtarma operasyonu yapmak oldukça pratiktir. Bunların yanı sıra bu yazılım araçlarından bazıları veri kurtarırken oluşabilecek riskleri de aza indirir.

Veri Kurtarma Hizmetleri

Veri kurtarma konusunda bazı noktalarda yetersiz kalınabilir. Bu durumda veri kurtarma hizmeti veren firmalardan destek almak gerekebilir. Bu firmalardan biri de Tekniknokta firmasıdır. Tekniknokta firması verdiği bu hizmetle verileri uzman ekibiyle verileri sorunsuz bir şekilde kurtarılır. Çeşitli marka ve modeldeki flash belleklerden verileri büyük oranda kurtarılır. Bununla birlikte flash bellek içindeki görülmeyen veriler de büyük oranda kurtarılır.

Flash bellek veri kurtarma işlemi yapılırken Tekniknokta firması olarak oldukça dikkatli ve titiz davranıldığı söylenebilir. Veri kurtarma hizmetleri kapsamında ücretsiz değerlendirme hizmeti verilen Tekniknokta firmasında 24 saat içinde problem tespit edilir. Eğer veriler kurtarılmazsa herhangi bir ücret alınmaz. Bunun yanı sıra veriler kurtarılırsa müşteriden verileri kontrol etmesi istenir.

Tekniknokta firması olarak flash bellekteki kasa çıkarılır. Ardından hafıza çipleri elektronik kart üzerinden ayrıştırılır. Daha sonra bu kart üzerindeki ham verileri başka bir dosyaya kopyalanır. Veriler kopyalandıktan sonra bu bilgiler başka bir modeldeki flash belleğe aktarılır. Firma, gelişmiş kurtarma yöntemleri aracılığıyla bellekteki tüm verileri hassas bir şekilde kurtarmaya çalışır.

Bozuk Flash Bellekten Veri Kurtarma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Bozuk flash belleklerden veri kurtarma işlemleri flash belleğin bozulma şeklinde göre değişiklik gösterir. Eğer fiziksel olarak hasar görmüş flash bellek varsa bellek içindeki hafıza kartı içindeki veriler işlenerek kurtarılır. Bu işleme sırasında veri kurtarma yazılımları tercih edilir. Bununla birlikte kurtarılan veriler başka bir flash belleğe aktarılır.

Flash bellekte herhangi bir fiziksel bir sorun yoksa başka sebeplerden kaynaklanan sorunlar tespit edilir. Bilgisayardaki flash bellek komutları ve sistemleri iyileştirilir. Komut istemlerinin ardından bilgisayara tekrar flash bellek takılır. Eğer bu işlemlere rağmen veri kurtarma yapılamıyorsa, çeşitli firmalar aracılığıyla uzman desteği alınmalıdır.

Veri Kurtarma Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bozuk flash bellekten veri kurtarma süreci oldukça hassastır. Özveri ve dikkat isteyen bu veri kurtarma sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

·        Verilerin nerede kurtarılacağına dikkat etmek gereklidir. Bu konuda iyi bir disk seçmek önemlidir. Veriler kaybedilen yerde asla saklanmamalı ve kurtarılmamalıdır.

·        Veri kurtarma işlemi yapılırken sistem dizinine dikkat etmek önemlidir. Sistem dizininin ana sistem olmaması gereklidir. Aksi takdirde kurtarılan verilerde de çeşitli sorunlar yaşanabilir.

·        Eğer depolama sisteminde biriminde herhangi bir sorun varsa kurtarma denemeleri yapılmamalıdır. Bunun yerine uzman desteği alınmalıdır.

·        Flash belleğin fiziksel ya da mantıksal yapısında herhangi bir bozukluk olmamasına dikkat etmek önemlidir.

Ayrıca bozuk flash belleklerde veri kurtarma sürecinde cihazın yazılımının virüslü olup olmamasına da dikkat etmek önemlidir. Veri kurtarmak için kullanılan yazılım araçlarında kurtarılan verilerin güvenilir disklerde saklanması önemlidir.