SGK, kadınların hem babadan hem eşten, kendi hakları düşülmek kaydı ile maaş bağlatabileceklerini açıkladı. Peki hem babadan hem eşten emekli maaşı nasıl alınır?

Sosyal Güvenlik Kurumu eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.

AYNI KURUMDAN EMEKLİ DEĞİLLERSE KADIN ÇİFT MAAŞ ALABİLİR

Eğer kaybedilen baba ve eş aynı kurumdan emekli olmamış ise, kadın her iki maaşı da iki ayrı kuruma başvurarak talep edebiliyor.

Örneğin baba Bağ Kur emeklisi, ölen eş ise SGK emeklisi ise çift maaş ödemelerinde herhangi bir hukuksal sorunla karşılaşılmıyor.

Türkiye'de birçok kadın eşlerini kaybettikleri zaman, babasının maaşı mı daha yüksek eşinin maaşı mı daha yüksek bakarak, yüksek olan maaşı alabilmek için başvuru yapıyordu.

DUL VE YATIM AYLIĞI ALMA ŞARTLARI NELER

SGK yaptığı bilgilendirmede Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Emekli Sandığı Kanunu’nun “Dul ve Yetim Aylıkları” hükümlerine ilişkin uygulamayı anlattı.

İhracatta Rekor Üstüne Rekor Kırılıyor İhracatta Rekor Üstüne Rekor Kırılıyor

SGK'lı bir kişinin kaybı durumunda emekli maaşının, eş için yüzde 50’si, aylık alan yetimi bulunmayanların dul eşlerine yüzde 75’i, oranında dulluk maaşı bağlanıyor. Herhangi bir geliri olmayan çocuklar varsa ana veya babanın her biri için de yüzde 25’i oranında yetim aylığı bağlanıyor.

Babasının ölüm tarihinde evli olmayan kız çocuklarına aylık bağlanıyor. Evlenme dolayısıyla aylığı kesilmiş olanlardan sonradan boşanan veya dul kalmaları halinde eski aylıkları yeniden bağlanıyor.