Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Burdur’un merkez ilçesi Kurna Mahallesinde inşa edilen TOKİ Konutlarının hak sahipleri, evlerine taşınacakları günü bekliyor.
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında tamamlanan konutlara, altyapı eksiklikleri nedeniyle taşınamadıklarını ifade eden Hak Sahibi Hanım Akçay, resmi kanallara başvuru ve dilekçe yazdıklarını fakat kendilerine cevap verilmediğini söyledi.

Araç Sahiplerine Çağrı: Karekodu Unutma, Cezayı Önle Araç Sahiplerine Çağrı: Karekodu Unutma, Cezayı Önle

“Bitik durumdayız”

Burdur Kurna TOKİ Konutlarının 143 hak sahibinin çoğunluğunu emeklilerin oluşturduğunu ve 17 aydır taşınamadıkları konutların taksitlerini ödediklerini anlatan Hak Sahibi Hanım Akçay, “Ben Kurna TOKİ’lerdeki bütün hak sahipleri adına gelmekte ve konuşmaktayım. Biz 4 yıl önce hak sahibi olduk. 17 ay önce konutlar bitti ve 17 aydır biz taksit ödemelerimizi yapıyoruz. Bize geçen yıl Nisan ayında taşınacağımız söylenmişti. Taşınamadık öylece kaldı ve biz hepimiz genellikle emekli olduğumu için çok mağduriyet yaşamaktayız. Emekli aylığımız belli, aldığımız maaşla hem kira hem apartman aidatını ödeyemiyoruz. En çok üzüldüğümüz konu ise karşımızda muhatap bulamıyoruz. Oraya gidiyoruz, belediyeyi suçluyorlar. Belediye kanalizasyonu ve suyu vermedi diyorlar. Valiliğe gidiyoruz hatta geçende dilekçe verdik, oradan da Çevre ve Şehircilik Bakanlığından cevap gelecek dediler. Kimseden bir cevap alamıyoruz.  Kurna TOKİ’de 143 tane daire var. Yedi blok halinde 4 tane 2+1 blok, 3 tane 3+1 blok, her blokta 20 daire var. Burada 1+1 dairelerde var ama tam hesaplamadım. Gerçekten hak sahipleri olarak çok zor durumdayız. Bitik durumdayız, aldığımız 10 bin liranın 5 bini kira, 6 bini elektrik, su, doğalgaz deseniz ödüyoruz gerçekten pazara bile çıkamıyoruz. Konutları devredemiyoruz. Devretsek karşılığında ev alamıyoruz. Hepimiz perişan haldeyiz, muhatap olacağımız kimseyi bulamadığımız için Burdur Gazetesine geldik. Sesimiz olmanızı istiyoruz” dedi. 

MAKÜ’de, Cezaevinde ve AFAD Binasında doğalgaz ile kanalizasyon var, TOKİ Konutlarında neden yok?

Edindikleri bilgilere göre, Kurna TOKİ’ye hak sahiplerinin taşınmamasının en büyük nedeninin kanalizasyon başta olmak üzere altyapı eksikliği olduğunu vurgulayan Hanım Akçay, “İşin tuhafı bizim TOKİ Konutlarımızın üstünde büyük bir cezaevi var. Onun yanında AFAD İl Müdürlüğü var, tepede üniversitemiz var. Hepsinin suyu, doğalgazı ve kanalizasyonu var da niye bizim TOKİ’lerin niye olmuyor? Orada bir bekçi var, bize dedi ki; Size doğalgaz verilmiyor, kömürlü olacak. Biz kömürün hakkından gelemeyiz. Üstümüzdeki AFAD, Cezaevi ve Üniversitemiz, onların hepsinde doğalgaz var ama bizim TOKİ’de doğalgaz yok, kömür yakılacak. Oradaki bekçi demiş ki bir de taşındıktan sonra doğalgaza çevirebilirsiniz. Bizim ekmek alacak paramız yok ki o işlere gelelim. Niye biz gidip dağın başındaki TOKİ’ye yazılalım ki 1+1 alırdık gücümüz yetse şehir merkezinden alırdık. Benim ayaklarım tutmuyor, otobüste inip, binemiyorum. Her gün sinirimden, üzüntümden ağlıyorum” diye konuştu. 

“Hak sahibi emeklilerin çoğu kirada ve ev sahipleriyle kavgalılar”

Hak sahiplerinin kirada oturduğunu, kiralarda yaşanan artışlar nedeniyle ev sahipleri tarafından çıkarıldıklarını ve çoğunun ev sahipleri ile kavgalı olduğunu da ifade eden Hanım Akçay, kendisinin de oğlunun yanında yaşadığını söyledi. Hak sahiplerinin bir yandan kira, bir yandan da TOKİ Konutlarının taksitlerini ödediklerini kaydeden Hanım Akçay, “Orada şimdi hiçbir şey yok madem dağın tepesine yaptılar, hiçbir hizmet verilmeyecekti, biz gibi emeklileri neden taksite bağladınız? Çok zor durumdayız. Bize geçen yıl Nisan ayında taşınacaksınız demişlerdi. 17 ay öncesinden taşınılacak denildi. Herkes elinden geldiğince hazırlıklarını yaptı. Mesela ben 17 ay önce kirayı ödeyemediğim için oğlumun evine taşındım. Oğlumla beraber yaşıyorum. Oğlumda ben taşınacağım diye kendine yeni yatak odası takımı aldı ama ben taşınamadığım için 17 aydır o çocukların aldığı yepyeni mobilya depoda bekliyor. Depodaki adam da diyor ki mobilyaları götürün. Nereye götüreceğiz? Ben gibi çok kişi mağdur durumdadır. Ev sahipleri ile herkes birbirine girmiş durumdadır. Çıkın biz daha yüksek kiraya vereceğiz diyorlar. İnsanlar evlerinden çıksa yeni girdikleri evlerin kiralarını ödeyemeyecekler. 17 aydır, 163 dairenin hak sahipleri, ev sahipleriyle kavgalı haldeler” şeklinde konuştu.

“Müge Anlı’ya çıkmaya karar verdik”

Kurna TOKİ Konutları ile ilgili bir gelişme yaşanmazsa tüm hak sahiplerinin Müge Anlı’ya çıkmaya karar verdiklerini söyleyen Hak Sahibi Hanım Akçay, “Bazı arkadaşlarımız AK Parti’ye gitmişler. Burdur’a Cumhurbaşkanı gelecek, size anahtar teslim edilecek demişler. Biz de bir hevesle bekledik ama Sayın Cumhurbaşkanı geldi, gitti hiç öyle bir anahtar teslimi olmadı. Partide de kimse bir şey bilmiyor. Muhatap olabilecek hiç kimse yok ne valilik, ne belediye, ne de parti, kimseyi bulamıyoruz. Herkes birbirine atıyor onun için kime sesimizi duyuracağımızı bilemedik.  Bu röportajdan sonra eğer yetkililerden bir cevap alamazsak, biz bütün hak sahipleri olarak Müge Anlı’ya çıkmaya karar verdik” şeklinde konuştu.

KAYNAK: BURDURGAZETESİ