Yapay Zekâ ile Makine Öğrenimi Teknolojilerinin Çevrimiçi oyun Sektöründeki Kullanımları

Çevrimiçi oyun, yenilikçi teknolojilerin en hızlı adapte edildiği endüstrilerden biridir. 7 Slots gibi sitelerde, diğer endüstrilerin henüz haberdar dahi olmadığı teknolojilerin kullanılmaya başladığını görmeniz mümkündür. Bu, yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojileri için de geçerlidir. Her ikisi de şimdiden belirli bir ölçekte oyun sektöründe kullanılmaktadır ve tüm endüstriyi baştan sona değiştirebilecek bir potansiyel sunmaktadırlar. Bu makalede, bu potansiyelden ve bu teknolojilerin oyun endüstrisi için neler sunduğundan bahsediyoruz. 

Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi oyun Endüstrisi İçin Neler Yapabilir?

oyun endüstrisindeki yapay zekâ ve makine öğrenimi uygulamalarının çoğu oyuncu tarafına odaklanır ve oyun operatörlerinin, hizmet türlerini gerçek zamanlı ve otomatik olarak belirleyebilmeleri için bazı şablonlar/kurallar yaratmalarını sağlar. Bu şablon ve kurallar, çoğunlukla ödeme sistemlerini yönetmek, oyuncuları ileri düzey sistemlerle takip etmek ve oyuncuların kazanma şansını tahmin etmek için yaratılır. Örneğin, 2019'da Macau’daki oyun yöneticileri, müşterilerin oyun alışkanlıklarını izlemek ve büyük harcama yapma olasılığı olan kişileri takip etmek için yapay zekâ özellikli kameralar ve akıllı poker kartları kullanmıştır.

Yapay zekâ ve makine öğrenimi tabanlı uygulamalar, oyun operatörlerinin dolandırıcılık olaylarını engellemesine, müşteri sadakat programlarının yaygınlığını artırmalarına ve oyunda verimlilik ile tutarlılık elde etmelerine de yardımcı olur. Yapay zekâ ilgi çekici bir kullanıcı arayüzü oluşturarak, oyun tasarımını optimize ederek ve hedef gruplar için pazarlama/reklam kampanyaları düzenleyerek oyunlarından elde edilen gelir akışını iyileştirmek için kullanılabilir.

Ayrıca, bir çevrimiçi oyun platformunun önemli miktarda veri ürettiğini de unutmamak gerekir. Bu veriler, oyuncu davranışları ve oyun performansları hakkında bilgiler içerir. Makine öğrenimi algoritmalarını kullanarak, toplanan verilerdeki kalıpları keşfetmek ve bir sonraki adımda tahmin etmek için çeşitli modeller oluşturmak mümkündür. Ayrıca oyuncuların kaybetme ihtimalini tahmin etme ve bireysel oyuncular veya grupların alışkanlıklarını analiz etme gibi sonuçlar da elde edilebilir. 

Oyuncu katılımı, oyunların gelir elde etmesi için çok önemlidir. Bu nedenle, makine öğrenimi algoritmalarının bir kısmı oyuncu katılımını iyileştirmeye odaklanır. Örneğin, bazı slot makineleri artık oyuncuları uzun süre boyunca oyunun başında tutmak için simülasyon tabanlı yapay zekâ kullanmaktadır. Ayrıca, birçok oyun, müşteri hizmetlerindeki verimi ve hızı artırmak için yapay zekâ kullanmaya başlamıştır. Doğal dil işleme (NLP) ile oluşturulmuş sohbet robotları, oyuncuların yazdıkları mesajlardan öğrenerek hem kendini geliştirip hem de tatmin edici bir yardım hizmeti sağlayabilir.

Pratik Örnekler

Şu anda, oyun endüstrisindeki en iyi yapay zekâ ve makine öğrenimi kullanım örnekleri şunlardan oluşmaktadır:

  • Gelecekteki İnsan Davranışlarını Tahmin Etmek: Bir müşterinin ne zaman oyun oynayacağını, ne kadar bahis yapacağını ve bonus teklifleri kullanıp kullanmayacağını tahmin etmek. Yapay zekâ modelleri, oyunlara hedeflenmiş pazarlama yapmaları için yepyeni fırsatlar tanıyabilir. Bir oyun, bu modeller sayesinde artık doğru teklifi tam olarak doğru kişiye sunabilir ve böylece pazarlama ile reklam maliyetlerinden tasarruf edip her ikisinin de çok daha etkili olmasını sağlayabilir.

  • Müşteri Kaybetme Oranını Takip Etmek: Mevcut bir müşteriye yeniden satmak, yeni bir müşteri edinmekten daha ucuza gelir: Bu, her türden işletme için geçerli olan bir kuraldır. Makine öğrenimi modellerini kullanan oyunlar, tekrar oynama olasılığı düşük olan müşterileri ve müşteri kaybı oranının olası nedenlerini belirleyebilir. Makine öğrenimi modeli, bu bilgileri kullanarak, hangi tekliflerin müşteriyi elde tutmayı artırma olasılığının yüksek olduğunu, bu tekliflerin ne zaman yapılacağını ve istenen müşterilerin doğru şekilde nasıl hedefleneceğini belirleyebilecektir.

  • Ömürlük Değer Analizi Yapmak: Makine Öğrenimi ile bir oyuncunun davranışı, geçmişte oyunya kattığı değeri belirlemek ve gelecekteki potansiyelini ölçmek için modellenebilir. Böylelikle, oyun için daha değerli görülen oyuncular belirlenir ve sadık müşterilere dönüştürülür.

  • Hile, Dolandırıcılık ve Kara Para Aklamayı Önlemek: Yapay zekâ modelleri, oyunların hile ve dolandırıcılık girişimlerini hızlı bir şekilde tespit etmesine yardımcı olur. Ayrıca, kara para aklamayı tespit etmeye yönelik kural tabanlı sistemler çok fazla yanlış pozitif üretir ancak bu yanlış pozitifleri en aza indirmek için tahmine dayalı yapay zekâ modelleri kullanmak ve böylece gerçek kara para aklama vakalarını tespit edebilmek mümkündür. 

  • Sorumlu Oynamayı Teşvik Etmek: Yapay zekâ, oyun bağımlılığı sorunuyla mücadele etmek için de kullanılabilir. Makine öğrenimi sistemlerinin kullanıcı verilerini ve davranışlarını etkin bir şekilde analiz etme ve dinamik olarak yorumlama yetenekleri, belirli bir müşterinin bir bağımlılık geliştirmek üzere olup olmadığını tespit etmek için kullanılabilir. Diğer bir deyişle, yapay zekâ, oyunculardaki bağımlılığı tespit edebilir ve bunu önlemek için oyun süresini/bütçesini kısıtlama, hatta siteye olan erişimi engelleme gibi tedbirleri otomatik olarak alabilir. 

    İzmir'de Pilates Kursu Önerisi İzmir'de Pilates Kursu Önerisi

Ancak, hile ve dolandırıcılığı önlemek için kullanılan yapay zekâ ve makine öğrenimi, diğer tüm araçlar gibi yanlış ellerde kötüye de kullanılabilir. Örneğin, oyuncular, yapay zekâ botları aracılığıyla çok sayıda veri toplamayıp daha sık kazanmalarına yardımcı olması için makine öğrenimi algoritmaları yaratabilir. Bunun bir örneği, son zamanlarda kullanımı artan poker botlarıdır. Bazı çevrimiçi oyunlarda poker turnuvalarına katılıp diğer oyunculara karşı oynayabilirsiniz, ancak karşınızdaki oyuncu aslında bir bot da olabilir. Verdiğiniz her kararı analiz ederek oyun kalıplarınızı öğrenen bu botlar, doğal olarak adilliği ortadan kaldırmaktadır. Onlara karşı blöf yapmak da imkansızdır. oyun operatörlerinin yapabileceği tek şey, daha yetkin ve gelişmiş bir yapay zekâ kullanarak bu botları tespit etmeye çalışmaktır. 

Her halükârda, yapay zekâ ve makine öğrenimi, hem operatörler hem de oyuncular için heyecan verici değişiklikler getiren teknolojilerdir ve bu endüstriyi tamamen değiştirecek bir potansiyele sahiptirler. Üstelik, yapabileceklerini görmek için çok beklememize de gerek kalmayacak: Yakın gelecekte, her ikisinin de sunduklarını görmek için pek çok fırsatımız olacak.