İlimiz konumu itibariyle Antalya iline yakın olmasının yaz/kış imkanlarından faydalanır bildiğiniz gibi. Özellikle yazın hafta sonları Antalya koylarında vakit geçirmek, denizinden faydalanmak için alırız soluğu oralarda… Deniz, Antalyalılar kadar Ispartalılar içinde önemlidir bu noktada. Hatta ortak paylaşımdır bir nevi,  o alabildiğine uzanan nadide koylar… Yazın tamamda kışın pek gidemeyiz oralara, sert kış olması, imkanların yazın kadar fazla olmaması beklide saat farklılıkları…

İşte bu noktada bu yazının ana teması konuya dahil oluyor, ‘’kışında denizle uğraşmak istermisiniz?’’ sorusunu soruyorum artık tatlı su akvaryumlarından sıkılanlara. Belkide akvarist (akvaryum ile uğraşan kişi) olmayanlara... Onlar sevdiklerini ve korktuklarını düşünüyor olabilirler, ancak ister tecrübeli, ister hiç deneyimi olmasa bile çok korkulacak özellikle pahallı bir zevk değil.

Örneğin basit bir deniz akvaryumunun kurulum fiyatı neredeyse bir Cichlid (Çiklit) akvaryumuyla, yada bol bitkili bir Discus akvaryumuyla neredeyse aynı. Bu konuya örnek olabilecek ve çok ekonomik maliyetlere kurulmuş ‘’Nano deniz akvaryumu’’ yada ‘’Reef/Marine’’ başlığında o kadar çok akvaryum varki, inanamazsınız… Hayatım boyunca ‘’ben yaptım oldu’’ mantığından hep uzak durdum, kurallara ve bilimin ortaya koyduğu kesin kazanılmışlıklara hep saygı ile yaklaştım, ancak günümüzde ‘’küresellik’’ sayesinde bir çok ekipman ucuza ülkemize girmeye başladığından fiyatların düştüğünü, bu yüzden sizlere belirtmek istedim, yani kaliteden ödün vermiyorsunuz. Bir başka deyişle, eskiden 1000 ytl'ye kurduğunuz bir deniz akvaryumunu şuan 300 ytl'ye kurabilirsiniz.

Ben bu hobiyle uzun yıllardır ilgileniyorum, ancak 2-3 senedir ‘’Deniz akvaryumu’’ ile haşır neşirim,  ve iyikide öyleyim. Stresli işlerimin rahatladığı anlar, inanın onun karşısında geçirdiğim anlar…

Kurulum ve bakımın zor olduğunu söylenir en başında, hiçte öyle değil inanın. İlk kurulumdan sonra 20-30 gün cycle dönem olarak adlandırılan geçiş dönemi akvaryumun ebatının en az 2-3 katı güçte alacağınız bir PS (Protein toplayıcı) sayesinde aşılır, gerisi sizin titizliğinizle alakalı, 10-15 günde bir %30 su değişimi ve cam temizliği, bunları daha yeni akvarist olan babam bile 10 dakikada yapabiliyor, düşünün yani…

Bende yaklaşık 400 litrelik bir Reef mevcut, 1.5-2 yıl kadar oldu, kurduğum ilk deniz akvaryumum 150 litre idi, onda sorun yaşamayınca büyüğünü kurdum, iyikide kurmuşum…

Biliyorum sıkıntılı dönemlerden geçiyoruz ülke olarak, kafasında soru işareti kalmış olabilecek bir çok akvarist yada adayı için hazırladım bu yazıyı, farklı pencere ile biraz kafalarımızı dağıtmak amaçlı…

Sözün bittiği yerdeyiz şimdi, nasıl bir şey bu akvaryum diyenlere;

http://video.google.com/videoplay?docid=-1163815610493059495

Saygılarımla...