İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Isparta Temsilcisi İnşaat Yüksek Mühendisi Şeref Korkmaz; artan nüfusla birlikte betonlaşma ve karbon salınımının hızla artmaya başlamasıyla yeşil alanların tükendiğine dikkat çekerek, yapılaşma sürecinde daha yeşil alternatif olan güçlendirmeden yana olduklarını kaydetti.

BETONLAŞMAYA VE KARBON SALINIMI HIZLA ARTIYOR

Korkmaz ‘Yıkma! Güçlendir!’ başlıklı açıklamasında; “İnsanın doğası gereği barınma ihtiyacı günümüzde bitmek bilmeyen bir yapılaşma sürecini de beraberinde getirmiştir. Artan nüfusla birlikte betonlaşmaya ve karbon salınımını hızla arttırmaya başladı. Yeşil alanlarımızı betonlaşarak tükettik, bununla birlikte vaktinde yeterli dayanıma sahip bir yapılaşma yapılmadığı veya yanlış yapılaştığı gerekçesiyle birçok yapının da yıkımını ve yeniden yapımını tercih ettik. Evet deprem bir gerçek ve ülkemizde özellikle de Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesinde yer alan riskli bina stoku azımsanamayacak kadar fazladır.

Mevcut ortamda, ülke genelindeki yapıların yaklaşık yüzde 50’si 2000 yılı öncesine ait. Sağlıklı yapılarda oturmak en önemli ihtiyaçlarımızdan bir tanesi. Ülke genelinde yaklaşık 6,7 milyon konutun ivedilikle depreme karşı dayanıklı hale getirilmesi gerekmektedir. Depreme karşı binalarımızı emniyetli hale getirmek ve olası hasarların önüne geçmek için vakit kaybetmemek lazım.

DAHA YEŞİL ALTERNATİF OLAN GÜÇLENDİRMEDEN YANAYIZ

Yapılaşma sürecinde daha yeşil alternatif olan güçlendirmeden yanayız. Karbon ayak izlerimizi olabildiğine azaltıp hayata daha yeşil gözlüklerden bakmaya ve başta betonarme yapılar olmak üzere yapılaşmada deprem performasını daha az karbon salınımıyla, daha yeşil bir alternatif olan güçlendirme ile elde etmekten yanayız.

 Güçlendirme yöntemi ile yapılarımızda yeniden yapıma kıyasla yüzde ellilere varan beton ve demir tasarrufundan bahsedebilmekteyiz. Buna ilaveten daha az moloz ve daha az çevre ve gürültü kirliliğiyle yeni binalardaki yapı performans seviyesini sağlayabilmekteyiz.

Paris İklim Anlaşması da karbon ayak izimizin bireysel sınırlarda kalmadığını, ulusal bir probleme dönüştüğünü açıkça ortaya koymaktadır. Daha yeşil bir yaşam, daha yeşil bir dünya için ilk tercihimiz daha yeşil alternatifler olmalıdır. Geleceğimize daha doğru ve sağlıklı yatırımlar bırakmak için binalarımızın risk tespitini yaptırmalı hem daha ekonomik hem de yeşil alternatif olan yapısal güçlendirmeden yana seçimimizi yapmalıyız. Deprem gibi bir afete hazırlık yaparken yaşanabilir bir geleceği de göz ardı etmemeliyiz.

YIKMA! GÜÇLENDİR!

Kentsel Dönüşümde Önemli Bir Alternatif…

Mademki deprem ülkesiyiz ve 7 milyona yaklaşan konutun depremlere karşı hızlı şekilde sağlamlaştırılması gerekiyor, mademki tüm bunlar için cari fiyatlarla yaklaşık 7 Trilyon TL bir bütçeye ihtiyaç söz konusu, mademki o halde kentsel dönüşümde bakış açımızı farklılaştırmamız gerekiyor. Aslında biz yıllardır önemli bir noktayı göz ardı ediyoruz. Güçlendirme teknik bir konu olmakla birlikte, yıkıp yeniden yapmanın 3'te bir maliyetinde.

DÜŞÜK MALİYETLE BİNALARI DAYANIKLI HALE GETİREBİLİRİZ

Kardeşinin Tutuklanmasını Protesto Etti Kardeşinin Tutuklanmasını Protesto Etti

Gördüğümüz üzere güçlendirme, kalkınma planlarında ve kentsel dönüşüme ilişkin pek çok raporda da ihmal edilmiş ya binaların dönüşümü için maliyetine katlanacağız ya da çok daha düşük maliyetle binaları dayanıklı hale getireceğiz. Bu nedenle düşük maliyetle binaları güçlendirerek dayanıklı hale getirebiliriz. Vatandaşlarımızın da konu hakkında daha bilinçli olması, kamunun da konuya gerekli önemi vererek güçlendirmeye teşviki sağlaması gerekiyor. Bu bağlamda da odamızda Güçlendirme Üzerine birçok eğitim ve seminer verilmektedir.

Bu doğrultuda Isparta’daki mevcut yapı stokunu göz önüne alarak Belediyelerle iş birliği yapmak ve yapısal güçlendirme önündeki engellere çözüm aramak isteğindeyiz”.

Haber Merkezi