Eğirdir Gölünün geleceği tartışıldı.

Eğirdir Gölü Yönetim Planlaması bilgilendirme toplantısı Valilik toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Isparta Valisi Şemsettin Uzun, Vali Yardımcısı Atilla Durmuş, Eğirdir Kaymakamı Ömer Ulu, Eğirdir belediye Başkanı Ömer Şengöl ve Daire müdürlerinin yanı sıra vatandaşlar katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşma yapan Eğirdir Kaymakamı Ömer Ulu, Eğirdir Gölü"nün Isparta"nın kalbi olduğunu belirtti. Eğirdir Gölü"nün günlük hayatta fark edilmeliğini ancak Isparta"nın can damarını oluşturduğunu belirten Ulu, şunları söyledi ” Eğirdir gölü, tarıma dayalı sanayii açısından, balıkçıların geçimi açısından, turizm açısından ve çevre illerin enerji açığını gideren bir yer. Ancak Eğirdir Gölü zaman içerisinde bazı talihsizliklere uğradı. Şu anda gölümüz kirlenme tehlikesi ile karşı karşıya. Bu gölün kirlenmesinde Ispartalıların etkisi çok büyük. Yani günlük hayatta kullandığımız özellikle zirai atıklar gölü tehdit eden unsurlar. Bu yüzden gölün kirlenmesinde birinin diğerini suçlamaya hakkı yok.

Bizim amacımız; sorunu tespit ederek çözüm yollarını aramak. Kirlilik buraya has bir şey değil. Dünyanın her yerinde kirlilik var. Ancak gelişmiş dünya ülkeleri kirliliği önlemek amacıyla çok ciddi çalışmalar yapıyor. Biz bunu yapmıyoruz. Bizde burada bu sistemi kurmayı amaçlıyoruz. Kirliğinin büyümesindeki en büyük unsur devlet kurumlarının olumsuzluklarından kaynaklanıyor. Bunun için bizde bir üst yönetim oluşturmayı planlıyoruz. Böylece çok başlılıktan kurtulmuş olunacak. Göl üst yönetimi çalışması akademik bir çalışmadır. Bu çalışmanın asil sahipleri de Ispartalılardır. Çünkü bizler geçiciyiz. Bu çalışmaya tüm Ispartalıların destek olması gerekiyor. Yoksa bir süre sonra bu çalışma unutulur ve eski günlere geri gelinir. Bizim en büyük hatamız gölden hep alıyoruz. Göle hiç vermiyoruz. İşte bu tür sorunlarda esas amaç; sizlerin fikirlerinizi almak” dedi.

Eğirdir Gölü hakkında kısa bir bilgi veren Biyolog Sedat Karakoyunlu ise Eğirdir gölünden toplam 310 bin kişinin faydalandığını belirtti. 2030 yılında Türkiye"nin su sıkıntısı çekebileceği söylentilerinin olduğunu belirten Karakoyunlu şunları söyledi” uzmanların söylediğine göre Türkiye su zengini bir ülke değil. Hatta uzmanlar 2030 yılının Türkiye için kritik bir yıl olacağını belirtiyor. Eğirdir Göl Isparta"nın en önemli kaynaklarından birisi. Hatta Fırat ve Dicle Nehirleri kadar stratejik bir öneme sahip. Eğirdir Gölü şu anda 5 milyon yaşında. Ancak gölün gelişimi ve kirlenmesi 50 yıl içerisinde olmuştur. Kirliliğin en büyük sebebi ise sektörler arasında iş birliğinin olmamasıdır.

Şu anda göl etrafında bulunan yaklaşık 150 bin kişi bu gölden direk olarak faydalanıyor. Isparta"nın tamamına baktığımız zaman ise 310 bin kişi bu gölden faydalanıyor. zaten dünya sularının %70"i tatlı su olarak, %20"si sanayide ve %10"u ise evlerde kullanılıyor” dedi.