Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekonomileri durağanlaşan Avrupa ülkelerinin şu anda en önemli sorunlarından birinin de siyasi istikrar olduğunu belirtirken, ''Şunu açıklıkla söyleyeyim, Türkiye'deki istikrarda bir hükümet bugün bir İtalya'da olsa, bugün bir Fransa'da olsa inanın bu sorunlar birkaç aya kadar çözüm yoluna girer'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Fransa'nın Cannes kentinde yaptığı konuşmada, geçen ay Orta Vadeli Programı açıkladıklarını söyledi. Babacan,pPrograma göre 2014 yılında bütçe açığının şu andaki 1,7 seviyesinden yüzde 1'e, kamu borç stokunun da oran olarak bu yıl sonunda 39,8 seviyesinden, 2014 yılında yüzde 32'ye düşürülmesinin hedeflendiğini, Avrupa Birliğinde ise bu rakamın 2014 yılında 80-90 mertebesinde gerçekleşeceğini bildirdi.

Bankaları denetlemeye, bankacılıkla ilgili düzenlemeleri de en sıkı şekilde yapmaya devam edeceklerini ifade eden Babacan, ''Aksi halde başka alanlarda ne kadar başarı gösterirseniz gösterin bankacılık alanından gelen kriz çok ağır oluyor ve başka alanlarda sağladığımız başarıları bir gecede, bir haftada silip süpürüyoruz'' dedi.

Türkiye'nin kendi içerisinde tüm ekonomik göstergeleri dikkatlice takip ettiğini, fakat küresel ekonomiyle ilgili kaygıların, özellikle avro bölgesiyle ilgili ekonomik kaygıların çok büyük olduğuna işaret eden Babacan, geçen hafta G20 Zirvesi için yine Cannes'te olduğunu, 20 liderin masa etrafında yaklaşık 4 saat boyunca dünya ekonomisinin sadece binde 3'ü büyüklüğünde olan Yunanistan'ı tartıştığını kaydetti.

Babacan, ''O masa etrafında oturmayan bir ülke, dünya ekonomisinin sadece binde 3 büyüklüğündeki bir ülke, gündemi çok ciddi bir şekilde meşgul etti ve ülkeler arasında maalesef çok ciddi görüş ayrılıkları var. Bir dayanışma ruhu yok. Bu ciddi bir problem, bu ciddi problemi ancak koordineli politikalar uygulayarak aşabiliriz'' dedi.

Önümüzdeki dönemde özellikle Avrupa'da siyasi liderlik eksikliğinin sonuçlarının daha fazla görüleceğine işaret eden Başbakan Yardımcısı, ''Pek çok ülkede doğrular belli olduğu halde, yapılacaklar belli olduğu halde, bu doğruları yapmayan, yapamayan kendinden korkan ya da seçim yakın diye bu adımları ertelemeye çalışan hükümet sayısı da maalesef çok çok fazla'' diye konuştu.

Türkiye'deki istikrarda bir hükümet bugün İtalya'da veya Fransa'da olsa bugün yaşanan sorunların birkaç aya kadar çözüm yoluna girebileceğini kaydeden Ali Babacan, şöyle konuştu:

''Ciddi bir siyasi irade eksikliği var. Bu ülkelerin sadece kendileriyle ilgili değil, küresel ekonomiyle ilgili de daha fazla sorumluluk hissetmeleri gerekiyor. Yani herkes kendi ulusal çıkarı açısından hareket ederse, sadece kendine bakarsa bu işleri çözmek zor. Yine ülke içerisinde eğer siyasi iradeler sadece kendi bekasını düşünürse, kendi partisinin bekasını düşünürse o zaman o ülkenin ekonomisi çok çok riskli çok çok farklı bir duruma gelebiliyor.

Şimdi teknokrat hükümetler kuruluyor Yunanistan'da, İtalya'da... Bunların işe yarayıp yaramayacağı konusunda çok çok ciddi kuşkularımız var. Şimdi halkın iradesiyle, desteğiyle, oyuyla iş başına gelmiş başbakan bırakılıyor, teknokrat getiriyor. Meclis aynı meclis, halkın seçtiği başbakanın ikna edemediği meclisi o teknokratların ikna etmesi bekleniyor. Bu meclisler diyelim ki ikna edildiler, bu yasaları, reform paketlerini meclislerinden geçirdiler, acaba uygulayabilecekler mi?''