Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, bu yıl sonu itibariyle en azından 2-3 tane dağıtım bölgesinin devrini gerçekleştirmeyi ümit ettiklerini belirterek, ''Kalan dağıtım bölgelerinde oluşacak gelişmelere göre İdare olarak gerekirse çalışmalarımızı hızlandırıp yeniden ihaleye çıkmayı düşünüyoruz'' dedi.

Enerji Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen, ''EPDK'nın 10. Yılı: Enerji Piyasalarında Yatırım, Rekabet, Riskler ve Beklentiler'' konferansında konuşan Aksu, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişiminin hayati bir girdisi olan enerjideki talep artışında Türkiye'nin dünya ülkeleri içinde ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Enerji sektöründe verimlilik ve rekabetin artırılması amacıyla önemli yasal düzenlemeler yapıldığını, özel sektörün bu alana katılımının teşvik edildiğini anlatan Aksu, sektörün etkin bir şekilde işleyişi ve rekabetin sağlanmasının özel sektör aktörlerinin piyasada varlığını gerektirdiğini, bunu temin etmenin en etkin ve kolay yollarından birinin de özelleştirmeler olduğunu dile getirdi.

Elektrik dağıtım özelleştirmelerinde modelin elektrik dağıtım tesislerinin kamu mülkiyetinde kalması, işletmesinin ve yatırımlarının ise işletme hakkına sahip özel sektör dağıtım şirketleri tarafından yapılması olduğunu belirten Aksu, 2003 yılından itibaren elektrik sektörünün yeniden yapılandırılması amacıyla başlatılan çalışmalar çerçevesinde TEDAŞ'ın 20 dağıtım bölgesi olarak yeniden yapılandırıldığını, bir kısım özelleştirmelerin Enerji Bakanlığı tarafından yapıldığını, ÖİB'ye de 18 elektrik dağıtım bölgesinin devredildiğini hatırlattı.

18 bölgeden bugüne kadar 9 bölgenin devrini tamamladıklarını ve bu devirlerden yaklaşık 5 milyar dolar civarında bir gelir elde edildiğini kaydeden Ahmet Aksu, 2 bölgenin ihalesinin iptal edildiğini, kalan 7 bölgenin devir çalışmalarının da İdare tarafından yürütüldüğünü ifade etti.

Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. ihalesini kazanan yatırımcıların yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebiyle ihalenin iptal edildiğini hatırlatan Aksu, şunları söyledi:

''Bu bölge için kısa zamanda hazırlıklar tamamlanıp tekrar ihaleye çıkılacaktır. Bu yıl sonu itibariyle en azından 2-3 tane dağıtım bölgesinin devrini gerçekleştirmeyi ümit ediyoruz. Kalan dağıtım bölgelerinde oluşacak gelişmelere göre İdare olarak eğer gerekirse tekrar çalışmalarımızı hızlandırıp yeniden ihaleye çıkmayı düşünüyoruz. Bu arada Türkiye'nin en eski dağıtım bölgelerinden olan Kayseri ve Civarı Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinde yüzde 20 oranındaki kamu payı vardı. Yüzde 20 oranındaki kamu payının özelleştirilmesine ilişkin çalışmalarımız da hız kazanmış durumda. Önümüzdeki aylarda yüzde 20'lik payın özelleştirilmesi için ihale ilanına çıkmayı düşünüyoruz.''

Başkentgaz'ın 1,3 milyon abonesi ile Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olduğunu kaydeden Ahmet Aksu, 2010 yılında iptal edilen ihale için yeniden ilana çıkıldığını ve 27 Ocak 2012'nin de son teklif verme tarihi olduğunu kaydetti.