Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu BB'den, BB+'ya yükseltti.

S&P'den yapılan açıklamada, Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunun BB'den BB+'ya yükseltildiği ifade edildi. Bu not, 'yatırım yapılabilir' seviyenin sadece bir puan altında. Görünüm ise durağan olarak not edildi.

S&P açıklamasında, "Türk ekonomisi nispeten güçlü mali performansına zarar vermeyecek şekilde yavaş yavaş dengeleniyor." yorumu yapıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kredi notunun yükselmesiyle ilgili "cesaret verici, daha yüksek kredi notunu hak ediyoruz" dedi.

GEREKÇE "ARTAN DİRENÇ" VE "ÇÖZÜM SÜRECİ"

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlu Standard & Poor's, Türkiye'nin kredi notunun ''BB''den ''BB ''ya yükseltmesine gerekçe olarak, Türkiye'nin artan ekonomik direncine ve çözüm sürecinde kaydedilen ilerlemeye dikkat çekti.

S&P'nin Türkiye'nin not artırımına ilişkin açıklamasında, ''Not artırımımız Türkiye'nin halen oldukça büyük olan dış finansman ihtiyacını, iç talepteki azalmanın da etkisiyle ihracat performansını artırarak yavaş ve sürdürülebilir şekilde azaltmasını yansıtmaktadır'' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, 2012 yılında Türkiye'nin cari açığının azalarak gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 6 oranına kadar çekildiği hatırlatılarak, ekonomik büyümenin S&P tarafından daha ''sürdürülebilir'' olarak görülen bir seviyeye çıkarıldığına işaret edildi.

Döviz borçlanmasını sınırlayan politikaların, kredi genişlemesine dair alınan önlemlerin ve dalgalı kur rejiminin faydalarının, Türkiye'nin dışsal dengelemesini sağladığı dile getirilen açıklamada, ''Bu faktörler 2013-2014 yıllarında dış likidite görünümünün kötüleşmesi halinde Türkiye'nin adaptasyonununa yardımcı olacaktır'' görüşüne yer verildi.

Not artırımına bir diğer gerekçe olarak, ''Kürt meselesinin çözülmesi için kaydedilen ilerlemeye'' dikkat çekilen açıklamada, ''Bunun, daha önce gösterilen çabalardan daha uzun süreli olmasını bekliyoruz. Eğer öyle olursa, güvenlik sebepli harcamalar azalacak ve sınır ticareti artacaktır'' ifadeleri kullanıldı.