Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, AB zirvesinde İngiltere dışındaki ülke liderlerinin avro bölgesini kurtarmak için vardıkları uzlaşmanın yasal çerçevesinin 15 gün içinde hazırlanacağını duyurdu.

Le Monde gazetesine konuşan Sarkozy, anlaşmanın mart ayına kadar yürürlüğe girmesini hedeflediklerini söyledi.

Sarkozy, yapılacak reformlarla mali bütçe disiplininin güçlendirilmesini öngören anlaşmanın, ''avro bölgesinde krizden çıkılması ve ekonomik büyümenin tekrar başlatılması için koşullar sağlayacağını''söyledi.

Le Monde'un, ''zirveden önce yaptığınız açıklamada, Avrupa çatlama riski taşıyor''uyasını yaptınız şimdi durum nedir -"şeklindeki sorusu üzerine Sarkozy, ''Bunun artık tamamen gündem dışı kaldığını söylemek isterdim. Biz elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. Tabi teorik olarak daha iyisini yapabilirdik ancak, insanların hükümetlerin ve devlet adamlarının farklı yapıları hayatın bir gerçeği''diyerek bir anlamda üstü kapalı İngiltere'ye serzenişte bulundu.

Avro para biriminin AB'nin öne önemli araçlarından birisi olduğunu belirten Sarkozy, avro'nun parçalanmasının AB'yi de oldukça zor durumda bırakacağı uyarısında bulundu ve ''Avro'nun güven bunalımı ve itibarıyla ilgili krizi, AB'nin sürekliliği için de risk teşkil edecek''diye konuştu.