İthalattaki vergi indirimleri yerli üretimde yaralar açıyor, ulusal zenginleşmenin yolu, iklim koşullarının sağladığı nimetlere dış pazarlarda piyasa yaratmaktan geçiyor.

Geçtiğimiz hafta kırmızı et ve hububat ithalatında vergi indirimine gidilmesiyle birlikte farklı alanlardan bir çok yoruma maruz kalan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı; çeşitli açıklamalarla uygulamanın olumsuz sonuçlar yaratmayacağını, üreticiyi negatif yönde etkileyen bir gelişmenin olması durumunda değişikliğe gidilebileceğini açıkladı.

Resmi Gazete'nin 27 Haziran tarihli sayısında yer alan ithalat rejimine ek karar uyarınca, büyükbaş hayvan ithalatında gümrük vergisi oranları yüzde 26'ya, karkas et ithalatında ise yüzde 40'a indirildi.

İTHALAT ARTIŞI YERLİ ÜRETİMİ ZAYIFLATIYOR

Düzenleme bir çok açıdan değerlendirilebilir iyi veya kötü birçok açıklaması olabailir, fakat aslolan yerli üreticinin yapılan uygulamalara nasıl tepkiler verdiği. Son 10 yılda tarım ürünlerinde üretim yapan çiftçi sayılarında ciddi azalmalar yaşandı. Bunun en önemli sebebi yerli üretimle elde edilen ürünlerin öncelikle iç pazarda, sonra da ihracat yoluyla dış pazarda boy gösterememesidir. 1 kilo buğdaydan 4 ekmek çıkarıldığı ve her bir ekmeğin minimum 1 liradan satıldığı bir ekonomide buğday kilogram fiyatının 90 kuruş olması hikayenin en temel sorunu. Böyle basit bir matematikle bile çarpıklığın dozunun hesaplanabildiği birçok uygulama kırmızı et için de geçerlidir.

KÜRESEL EKONOMİNİN BİR PARÇASI OLMAK ASLINDA KOLAY

Uluslararası anlaşmalar gereğince kabul edilmesi gereken bazı zorunlu vergi uygulamaları ülkelerce kabul ediliyor. Fakat bu zorunlulukları kabul ederken ülkelerin dikkate alması gereken içerdeki üretimin devamlılığının sağlanması. Bizde kaçırılan en önemli detay, uluslararası arenada varlığın sürdürülmesi için tarım, hayvancılık gibi temel ihtiyaçlara hizmet eden alanlarda üretimin körelmesi. Ülkemizde hububatta ithal edilen ürün miktarı üretilen üretim miktarından çok daha yüksek seviyelere ulaşmış urumda. Malezyadan gelen fasulyenin ülke içinde yetişenden yüksek olduğu bir ekonomide ithalat vergileri daha dikkatli düzenlenme evresine girilmiştir elbette.

TARIMSAL ÜRETİM GELİŞMİŞLİĞİN TEMELİ

Tarım ve hayvansal ürünler son zamanlarda, ülke ekonomilerinde büyük hacim kaplamasa da bu alanlardaki uygulamalar ekonomik gelişmişlik ve finansal varlık açısından önemli. Sanayi ve teknoloji faaliyetlerinde yetkin nesiller yetiştirebilmenin ve küresel ekonomide varlık ifade edebilmenin en önemli yolu, üretim faaliyetlerinde bağımlılıktan kurtulmayı gerektiriyor. Gelişim toprakta başlar, toprağı işleyene öncelikle yol açmak gerek...

KAYNAK:Ensonhaber.com