. Memur ve SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklilerinin aylıklarına yapılacak zam oranı yüzde 50'ye yaklaşıyor. Bu artışın Ocak ayında yürürlüğe girmesi bekleniyor ve en düşük emekli aylığı 10 bin lirayı aşacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu sürecin tamamlanmasının ardından planın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağını belirtti ve emeklilere yapılacak ilave artışın Ocak ayında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Orta Vadeli Program'da yer alan yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65'i gösteriyor. Ancak, TÜİK verilerine göre temmuz-ağustos döneminde enflasyon yüzde 19.44 olarak kaydedildi. Orta Vadeli Program tahminlerine göre ise enflasyon zammı yüzde 37.76 olarak hesaplanıyor. Meclis'te yapılacak düzenleme ile enflasyon oranının üzerine ek bir iyileştirme yapılacak. Ayrıca en düşük emekli aylığının da 7500 lira olan mevcut seviyesinin yılbaşında artırılması bekleniyor. Eğer enflasyon artışı yüzde 37.76 olarak gerçekleşirse, en düşük emekli aylığı 10 bin 332 liraya yükselecek.

Günümüzde 7 bin 900 lira olan emekli aylığı, bu artış ile birlikte 10 bin 883 lira olacak. 8 bin 200 lira olan emekli aylığı ise 11 bin 434 liraya, 9 bin lira alan emekli aylığı ise 12 bin 398 lira seviyesine ulaşacak. 9 bin 400 lira alan emekli ise 12 bin 949 lira alacak.

Eski ve yeni başkanların borç tartışması Eski ve yeni başkanların borç tartışması

Ayrıca, emeklilere verilen bayram ikramiyeleri de artacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için taban maaşından itibaren aylıklarda kademeli bir artış planlanıyor. Bu artış oranı daha düşük maaş alan emekliler için daha yüksek olacak. Ayrıca, emekli zammı 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzerine kademeli olarak uygulanacak.

Çalışma Bakanlığı tarafından sunulacak olan formüller Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Bakan Işıkhan, "Söz verdik. Meclis açıldığında gerekli adımlar atılacak, çalışmalarımız devam ediyor." açıklamasında bulundu. Emekliler, yeni yılda enflasyon zammı ile gelecek artış oranını 3 Ocak'ta öğrenecekler. Ayrıca, en düşük emekli aylığı konusundaki gelişmeler de merakla bekleniyor. Bu yıl içinde 7500 lira olan en düşük emekli aylığının yükseltilip yükseltilmeyeceği ise şu an için bilinmiyor.

Son olarak, küçük esnaf ve tüccarlar için emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı, SGK'lı çalışanlarla eşitlenecek. Bu düzenleme ile 10 veya daha az personeli bulunan işletmelerde Bağ-Kur'luların 9 bin gün olan prim gün sayısı 7 bin 200 güne düşürülecek. Bu sayede daha az primle 5 yıl erken emekli olmak mümkün hale gelecek.