2023 yılının mart ayına ilişkin enflasyon rakamı belli oldu.

Verilere göre bu yıl enflasyon mart ayı için %2,29 arttı ve 2023’ün ilk üç ayında toplam %12,52 kaydedildi. 2023 yılının başında ise memur ve emekli aylıklarına toplam %30 artış yapılırken bunun %8,48’i enflasyon farkı, %13,52’si ise refah payı uygulaması şeklinde hesaplanmıştı. Bu hesaba göre memur maaş zammında enflasyon farkı hesabına dahil olan artış %8 olarak belirlenmişti. Buna göre memur maaşları verilen %8 zam düşüldüğünde, geçen üç ayda resmi olarak %4,52 oranında eridi. Böylece memur ve emeklilere enflasyon farkı ortaya çıktı.

MAAŞLARDA ENFLASYON EŞİTLEMESİ YAPILMAL

Isparta'da elektrik kesintisi (16 Mayıs perşembe) Isparta'da elektrik kesintisi (16 Mayıs perşembe)

Enflasyon farkı ödemesi ile maaşlardaki erimenin telafi edildiği yetkili mercilerce ifade edilse de enflasyon farkı, memur ve emeklilerin eriyen maaş zamlarının geriye dönük olarak, gerçekleşen enflasyonla eşitlenmesi gerektiğini söyleyen Çiçen “Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılacağı Cumhurbaşkanı’nın ifadelerinde yer almıştır, aynı şekilde memur maaşları için de bir değerlendirme yapılması zorunlu hale gelmiş, enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılması ve ilave bir artış yapılması kaçınılmaz olmuştur" dedi. Gecikmelerden doğacak mağduriyetin engellenmesi için enflasyon farkının dönem sonunu beklemeden ortaya çıktığı ay itibariyle maaşlara yansıtılması gerektiğini belirten Çiçen, "enflasyon farkı, sıfır zam manasına gelir" dedi. 

NEREDEYSE EN DÜŞÜK MAAŞ MEMURLARIN

Türk Sağlık-Sen Isparta Şube Başkanı Hayrettin Çiçen,

"Uzun bir zamandan beri memurlarımıza enflasyon seviyelerinde maaş artışı yapılmakta ama çarşı, pazarda gördüğümüz ve cüzdanımıza yansıyan enflasyon açıklanandan daha yüksek olmaktadır. Dolayısıyla kamu çalışanlarımızın alım gücü giderek azalmaktadır. Geçtiğimiz günlerde en düşük emekli aylığına 2 bin TL zam yapılmıştı. Temmuz ayında da asgari ücrete ara zam yapılacağı Cumhurbaşkanı'nın ifadelerinde yer almıştır. Bu gelişmelere bağlı olarak memur maaşları neredeyse ülkemizdeki en düşük maaşlar haline gelmek üzeredir. Bu nedenle memur maaşları için de bir değerlendirme yapılması zorunlu hale gelmiş, enflasyon farkının maaşlara aylık olarak yansıtılması ve ilave bir artış yapılması kaçınılmaz olmuştur" diye ekleyerek açıklamalarını tamamladı.