ENGELLERİ KALDIRALIM;

       Yaşadığımız dünya içinde bir görünen engelli kardeşlerimiz gibi, birde görünmeyen engellilerin çokluğu oldukça içler acısı.

       Engellilik, gözün görmemesi, kulağın duymaması, ayakların yürümemesi mi, yoksa bütün uzuvları yerinde olup da iletişimsizlikten dolayı engelli olanlar mı?

       Bizler gözlerimizin, kulaklarımızın, gönüllerimizin kapılarını ardına kadar açar ve engelli kardeşlerimizle aramızdaki engelleri kaldırırsak, dünyayı engelli kardeşlerimiz için daha yaşanılır kılarız.

       3 Aralık Dünya Engelliler günüydü. Bir şeyler yazıldı, çizildi, söylendi ancak sonuç olarak geçen zaman diliminde neler yapıldı çok merak ediyorum. Çokta bir şeylerin yapıldığı inancında değilim. Yazılan çizilenlerinde duyarlılığı artırmak adına çok da yeterli olmadığı inancındayım.

        Engelli kardeşlerimizin; engelliliğe sebep olan rahatsızlıklarını en aza indirmek ve mümkün olduğunca bağımsız yaşayabilmelerini sağlamak için, onlara gerek bireysel, gerekse kurumlar olarak yeterince kolaylıkların sağlanmadığı düşüncesindeyim.

        Engelli kimlere denir? Diye bir soruyu sorup, cevaplamaya çalışırsak;

        “Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlükleri olan ve korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık, destek hizmetleri ve yapılarda, açık alanlarda özel fiziki düzenlemelere ihtiyaç duyan kişiye Engelli denir”

         Engellileri 5 ana kategoriye ayırabiliriz;

- Bedensel Engelliler
- Zihinsel Engelliler
- Görme Engelliler
- İşitme Engelliler
- Süreğen Hastalıklar

          Hepimizin birer engelli adayı olduğumuzu asla unutmamalıyız.

          Engelli kardeşlerimizle aramızdaki engelleri kaldıralım ve onlara yüreklerimizin kapılarını ardına kadar açalım. Onların yüreklerine engelli oldukları için değil insan oldukları için dokunalım. Onların hayatlarını kolaylaştırmak adına, elimizden gelen her şeyi yapıp, katkılarımızı esirgemeyelim.

          Engelsiz bir dünya, engelsiz bir yaşam için, sağlıcakla kalın.