Ne zaman temiz siyaset yapacaksınız?
 
            AKP İl Başkanı Av. Osman Zabun geçen ay Kanal 32 Televizyonuna Darıderesi Barajı ile ilgili mülakat verdiğinde, sözleri tamamen yanlış olmasına rağmen konuştuklarının siyasetten öteye gitmeyeceğini düşünerek bu konuyu yazmamıştım. Ancak, AKP Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de, geçen hafta Pazartesi günü Basın Kulübü programına çıkıp, Darıderesi Barajı ile ilgili, İl Başkanı Zabun’un sözlerine paralel bir konuşma yapınca artık bu konuyu yazmak elzem oldu. Çünkü, daha önceki birkaç yazımda da belirttiğim gibi, gözümüzün içine baka baka bizleri yanıltıyorlar, doğruyu söylemiyorlar.
 
SEN AVUKATSIN, GENİŞ DÜŞÜN!
 
            AKP İl Başkanı Av. Osman Zabun, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın Darıderesi 2 barajı ile ilgili verdiği beyanatlar üzerine bir cevap vermişti. Zabun bu cevabında, “Sayın Günaydın, Darıderesi 1 barajı ile ilgili sorumluluklarını yerine getirmemiş olmasına rağmen, bu konuyla ilgili üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmemiş olmasına rağmen biz Darıderesi 2 barajı ile ilgili ihale sürecini tamamlayacağız” (Cümle düşüklükleri tamamen Osman beye aittir)
 
            ‘Belediye Başkanı Sayın Yusuf Ziya Günaydın gerçekten yükümlülüklerini yerine getirmemiş mi’ diye küçük bir araştırma yaptım. Bu küçük araştırmam neticesinde, İl Başkanı Zabun’un tamamen yanlış bildiğini ve bu yanlış bilgilerle demeç vererek, bizleri yanılttığı gerçeği ortaya çıktı.
 
            Şöyle ki;
 
            BİR: DSİ tarafından baraj ile ilgili Isparta Belediyesi’ne ‘bugünün’ fiyatları ile bir maliyet çıkartılıyor. Bu da 19 milyon 433 bin 625 TL. DSİ bu paranın 30 yılda, yıllık 647 bin TL taksitle ödenmesini istiyor. Yani, Ispartalıların 30 yıllık parasına ipotek koyuluyor. Bunun üzerine Isparta Belediyesi, DSİ’ye bir yazı yazarak, bu barajın bugün yapılmadığını, dolayısıyla günümüzün birim fiyatları ile değil, yapıldığı tarih itibariyle maliyetinin hesaplanması gerektiğini söylüyor. Bu yazının DSİ’ye yazıldığı tarih 2012 yılı. Yani 3 sene önce. DSİ ise bu yazıya 3 senedir cevap vermiyor. Yani, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, 3 senedir DSİ’nin yazısını bekliyor.
 
            İKİ: DSİ, göledi olduğu gibi belediyeye devretmek istiyor. Ancak, yağışlarda baraja çamur ve diğer etkenlerin karışmaması için yıllar evvel yapılan tekzip bentlerinin kullanılamaz hale geldiği, barajın yarısının çamurla dolduğu ortaya çıkıyor. Isparta Belediyesi de, bu tekzip bentlerinin yapılmasını, barajın içindeki çamurun temizlenmesini istiyor. DSİ bunları da yapmıyor.
 
KANUNU KEŞKE OKUSAYDINIZ!
 
            AKP’nin ‘avukat’ olan İl Başkanı Osman Zabun’un büyük bir bilgi eksikliği olduğu, eğer bu eksiklik değilse, insanların gözünün içine baka baka doğruyu konuşmadığını da belirtmem gerekiyor. Çünkü Osman bey, aynı demecinin devamında, “Bu iş tamamen belediyeyle alakalıdır. Belediyenin hizmet alanı içerisindeki bu tür kaynakları kazandırmak belediyenin işidir. Sayın Belediye Başkanı kendi üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirsin” diyor.
 
            1053 sayılı kanunun 10. Maddesinde ise; “… nüfusu 100 bini aşan şehirlerin içme, kullanma ve endüstri suyunun temini için…Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yetkilidir” diyor.
 
Zaten, yapımına ‘sulama amaçlı’ olarak başlanan Darıderesi Göledi bu kanun çıktıktan sonra ‘içme amaçlı’ olarak yapılmaya devam ediliyor ve günümüze getiriliyor.
 
Yani, kanun Sayın Zabun’un dediğini yalanlıyor ve “bu iş belediyenin değil DSİ’nin işi” diyor. Kendisi de avukat olan Sayın Osman Zabun yukarıda belirttiğim maddeleri ve bu kanunu bilseydi eminim bu şekilde talihsiz bir açıklama yapmazdı. Ancak, tek başına iktidar olan bir partinin İl Başkanının da araştırmadan, sormadan, tamamen ‘siyaset yapacağım’ diye eksik bilgilerle bu şekilde yanlış beyanat vermesi de düşünülemez, düşünülmemeli.
 
 
BUNU İSPAT EDİN GAZETECİLİĞİ BIRAKIRIM!
 
            AKP İl Başkanı Osman Zabun’un yanlış ve eksik bilgilerle yaptığı açıklamalar sadece Darıderesi Göledi ile sınırlı değil. Sayın Zabun, geçtiğimiz Çarşamba günü (04.02.2015) Ticaret Kültür Merkezi ile ilgili yine Kanal 32 Haber’deki bir açıklamasında, 1999 yılında göreve gelen Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın, kendisinden önceki Başkan zamanında yapılan binaları yıktığını ve kendince bir proje ortaya koyduğunu söyledi.
 
            Ben buradan AKP İl Başkanı Sayın Osman Zabun’a sesleniyorum;
 
            Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın, 1999 yılından bugüne kadar Ticaret Kültür Merkezi’nde yapılan hangi inşaatı yıkmıştır?
 
Günaydın’ın, bu proje kapsamında yapılan bir tane yapıyı yıktığını ispat edin ben gazeteciliği bırakacağım. Ama eğer ispat edemezseniz çıkın kamuoyunun gözü önünde, “Ben eksik bilgi ile Sayın Günaydın’a haksızlık etmişim. Özür dilerim” deyin.
 
Hodri meydan!
 
Sayın Zabun; Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kendinden önceki başkan olan Sayın Aybatılı zamanında bu proje kapsamında yapılan hiçbir binayı yıkmamıştır. Tam aksine, senin partinden Belediye Başkanı olan zat, göreve gelir gelmez hem Aybatılı zamanında hem de Günaydın zamanında yapılan binaları yıkmıştır.
 
Bence sizin iyi bir danışmana ihtiyacınız var.
 
--
Enver Taha AYDIN