Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (Düzey 2 TR 61 Antalya- Burdur- Isparta) Kalkınma Kurulu, yılın ilk toplantısını, Antalya’da gerçekleştirdi. Kalkınma Kurulu Başkanı Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muharrem CERTEL’in başkanlığındaki toplantıya, BAKA Yönetim Kurulu’nu temsilen Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak ve kurul üyeleri katıldı. Kalkınma Kurulu toplantısında 2010 yılı faaliyetleri hakkında bilgilendirme sunumları yapıldı, gelecekte yapılması planlanan çalışmalarla ilgili üyelere bilgiler verildi.

Kalkınma Kurulu toplantısı, Antalya’da Harrington Park Resort Otel Toplantı Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. 29- 30 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen 100 üyeden 67’sinin hazır bulunduğu Kalkınma Kurulu divanı Başkan Prof. Dr. Muharrem CERTEL ile katip üyeler Kürşat Tuncel ile BAKA Stratejik Yönetim Planlama ve Koordinasyon Birim Başkanı Süleyman Keloğlu’ndan oluştu. Kalkınma Kurulu’na, BAKA Isparta YDO Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Burdur YDO Koordinatörü Mehmet Candan, Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek, Dış İlişkiler ve Tanıtım Birim Başkanı Mehmet Pehlivan ile Proje Değerlendirme Birim Başkanı Sinan Mesuter sunum yaptı.

BAKA uzmanlarının sunumlarında; BAKA’nın 2010 yılı faaliyetleri hakkında Kalkınma Kurulu üyelerine bilgi verildi. BAKA’nın teşvik sistemi konusunda yaptığı girişimlerin ardından 6 sektörün teşvik kapsamına alınması ve 2 konuda da iyileştirme için Bakanlar Kurulu’nun karar aldığı, Körfez ülkeleri programı sonrasında bölge işadamlarıyla 10 milyon dolarlık iş bağlantıları yapıldığı ve bunun 200 milyon doları bulması beklendiği, Isparta’ya iki 5 yıldızlı otel, Burdur’a biyogaz santrali ve Antalya’ya büyük hayvancılık yatırımlarının kazandırılması ile çeşitli sektörlerdeki yatırımların kazandırılması çalışmaları konularında Kurul üyelerine bilgi verildi.

Kalkınma Kurulu üyelerine, Mali Destek Programı’na başvuran projelerin değerlendirme süreci, 8 sektör raporunun hazırlanıp İngilizce ve Türkçe olarak bastırıldığını 11 yeni sektör raporunun da hazırlıklarının başladığı, yurtdışı ve yurtiçinde fuarlarda açılan stantlarda bölgeyi ve sektörler ile yatırım fırsatlarını anlatılıp yapıldığı Burdur, Antalya ve Isparta’yı tanıtan CD, broşür ve benzeri tanıtım metaryallerinin on binlerce kişiye ulaştırıldığı, Türkçe, Arapça ve İngilizce sunumlar ile BAKA Tanıtım Filmi ile yapılan tanıtımlar hakkında bilgiler aktarıldı.

Dünyanın en yüksek milli gelirine sahip, 2023 Dünya Kupası’na evsahipliği yapacak ve Körfez programına işadamları da gelen Katar’daki 3-5 Mayıs’taki yapı fuarına bölge işadamlarıyla birlikte gidecek BAKA uzmanları, sektörlerdeki yatırımların önünün açılması ve gerçekleşmesinin sağlanması yatırım fırsatları yakalanması amacıyla Körfez programı gibi Hindistan Yatırım ve İşbirliği Fırsatları Toplantısı yapılmasının planlandığını aktardı. Kurul üyelerine, BAKA’nın çalışma planları konusunda da bilgi veren uzmanlar, 14 ülkeyi dolaşacak limanlarda 3’er gün kalarak tanıtım yapılaca Yüzer Gemi Sergisi’nde yeralmak, yabancı ajans ziyaretleri, çeşitli sektörlerde kümelenme çalışmaları, çeşitli sektörlerde yatırım arazisi envanteri çalışmaları, uluslararası binicilik merkezi kurulması, uluslararası at yarışları ile mermer fuarları çalışmaları, bölgedeki sütlerin değerlendirilmesi için büyük bir firmanın fabrika kurmasının sağlamak, AVM’ler, özel hastaneler, 4-5 yıldızlı yatırımlar gibi çok sayıda çalışma planları aktarıldı.

Her sunum sonrasında Kalkınma Kurulu üyelerinin soruları ve katkıları alındı. Kalkınma Kurulu Toplantısı, BAKA İç Denetçisi Özer METİN’in İç Denetim Faaliyet Raporu ve Bağımsız Dış Denetim Raporu’nu sunmasının ardından, genel değerlendirme görüş ve önerilerin alınmasıyla tamamlandı.