Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, güvenlik güçlerinin hata yapmış olabileceğine ilişkin açıklamalarını değerlendirerek, "Eğer şimdi samimiyse, hemen yanlış yapanları, katilleri cezalandırır, hemen Arap Ligi gözlemcilerini kabul eder ve atmosferi değiştirir, hala elinde böyle imkanlar var" dedi.

Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile kahvaltıda bir araya gelen Davutoğlu gündemdeki dış politika konuları değerlendirdi.

Davutoğlu, Beşşar Esad'ın son açıklamalarının sorulması üzerine, aslında bu açıklamaların bir itiraf niteliği de taşıdığını belirterek, "Eğer böyleyse yapması gereken şey çok açık, kimse bu katiller, bulacak ve cezalandıracak. Cuma namazında camiden çıkanları hapse atmak yerine bu katilleri hapse atacak. Onlardan hesap soracak" diye konuştu.

Davutoğlu, Esad'ın olayların en başında Dera'da bir çocuğun öldürülmesinin ardından hatalı olduğunu kendisinin de kabul ettiği valiyi görevde tutarak yanlış yaptığını dile getirdi.

Nisan ayından beri Suriye'den "en azından gösterilere müdahalede gerçek mermi kullanmamalarını istediklerini" ifade eden Davutoğlu, ama tavsiyelerinin Esad yönetimi tarafından dikkate alınmadığını belirtti.

Davutoğlu, Esad'ı kendi güvenlik güçlerinin verdiği bilgilere fazla güvenmemesi konusunda da uyardığını vurgulayarak, "Şimdi kendisi, kendi kontrolü dışında güvenlik güçlerinin hata yapmış olabileceğini kabul ediyor. Eğer şimdi samimiyse hemen yanlış yapanları, katilleri cezalandırır. Hemen Arap Ligi gözlemcilerini kabul eder ve atmosferi değiştirir. Hala elinde böyle imkanlar var" dedi.

Davutoğlu, bu süreçte Suriye konusundaki öngörülerinin ne olduğunun sorulması üzerine, böyle dönemlerde kesin hüküm vermeyi doğru bulmadığını belirterek, "Her sabah yeni dengeler ortaya çıkıyor. Her sabah kalktığımızda kimseye savaş ilan etmediğimiz kesin, her sabah kalktığımızda tekrar değişen dengeleri gözden geçirdiğimiz de kesin. Onun için dinamik bir politika takip etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu, "Suriye'nin PKK'ya kucak açtığına" ilişkin değerlendirilmelerin sorulması üzerine de, Türkiye'nin ve Suriye'nin bu konuda tecrübeleri olduğunu kaydederek, "Böyle bir yanlışlığı yapmaya cesaret edeceklerini düşünmüyoruz" dedi.