Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meksika'nın Los Cabos kentinde devam eden G-20 Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısının ikinci gününde yapılan oturumda söz alarak, siyasi alandaki bölgesel sorunlara bölge ülkeleri ve bölgesel kuruluşların daha etkin ve kapsayıcı katılımı gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, basına kapalı olarak gerçekleştirilen oturumda, uluslarası sistemin küresel sorunlara daha iyi karşılık vermesi için daha etkin bir düzenleme içinde olması gerektiğini vurguladı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu bunun siyasi, ekonomik ve kültürel boyutları bulunduğuna dikkat çekerek, siyasi alanda bölgesel sorunlara bölge ülkeleri ve bölgesel kuruluşların daha etkin ve kapsayıcı katılımı olması gerektiğini belirtti.

Ekonomik alanda ekonomik kuruluşların yönetim ve oy kullanma yapısında reformlar yapılması ve bu bağlamda G-20'nin kendi işleyiş ve yapısının gözden geçirilmesinin önemli olduğuna değinen Davutoğlu, ayrıca iklim değişikliği, çevreci büyüme, ticaret gibi mevcut uluslararası müzakere süreçlerine destek sağlanmasının yararlı olacağını kaydetti.

Davutoğlu, kültürel alanda ise, uluslararası camianın küresel değerlerle yerel değerlerin birlikte içselleştirilmesinin yararına dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bu çerçevede belirttiği görüşlerin çeşitli ülkeler tarafından geniş şekilde desteklendiği belirtildi.

Ahmet Davutoğlu, G-20 Dışişleri Bakanları Gayrıresmi Toplantısının ikinci gününde yapılacak bir başka oturumda baş konuşmacı olarak katılımcılara hitap edecek.

Bakan Davutoğlu ayrıca, toplantı kapsamında ikili görüşmelerine de devam edecek. Davutoğlu'nun AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Avustralya Dışişleri Bakanı Kevin Rudd, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ve Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store ile ayrı ayrı görüşmeler yapması planlanıyor.