Yargıda toplu izin kullanım anlamına gelen adli tatilin 6 Eylül'de bitmesiyle birlikte İstanbul adliyelerinde sanatçılar, iş adamları gibi kamuoyunun yakından tanıdığı birçok kişinin davalı, davacı ya da sanık olarak yer aldıkları davalara yeni adli yılda da devam edilecek.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde ''kullanmak için uyuşturucu almak ve bulundurmak'' suçundan yargılanmasına başlanan şarkıcı Tarkan Tevetoğlu'nun, Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda görülecek olan ikinci duruşmaya gelerek, hakim karşısına çıkması bekleniyor.

Ressam Bedri Baykam ile Piramit Sanat Galerisi Genel Koordinatörü Tuba Kurtulmuş'u bıçakla yaralayan Mehmet Çeliker hakkında açılan davanın ilk duruşması da Çağlayan'daki ağır ceza mahkemesinde görülecek.

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Odatv'de yapılan aramalara ilişkin yürütülen soruşturmayla ilgili olarak, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile gazeteciler Ahmet Şık, Nedim Şener ve Soner Yalçın'ın da aralarında bulunduğu 12'si tutuklu 14 şüpheli hakkında açılan dava da Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yeni açılan özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin olarak Ogün Samast'ın ''terör örgütüne üye olmak'' suçlamasıyla İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması, Fatih'te kız kardeşi Soney Vural ile eniştesi Zekeriya Vural'ı silahla öldürdüğü iddia edilen Gönay Öğmen'in İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması da yeni aldi yılda yeni adalet sarayında devam edecek.

Sümerbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin olarak haklarındaki hükmün Yargıtayca bozulmasının ardından bankanın eski sahibi Hayyam Garipoğlu'nun da aralarında bulunduğu 5 sanığın İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmalarına devam edilecekken, İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde Cem Uzan, Hakan Uzan, Yavuz Uzan ve Kemal Uzan'ın da aralarında bulunduğu 48 sanığın İmar Bankasının hileli iflasına neden olduklarına ilişkin yargılanmaları ile İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinde Cem Uzan'ın ''dolandırıcılık'' ve ''zimmet'' suçlarından yargılanması sürecek.

Bir hastasının ruhsal rahatsızlığı bulunan annesini tedavi etmeye çalıştığı ve 7 yıl boyunca yaptığı terapilerden elde ettiği bilgileri izinsiz olarak romanında kullandığı öne sürülen Prof. Dr. Sabiha Keskin ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş'ın, kendisinden şantaj yoluyla 2 milyon lira istediği öne sürülen 5 sanığın yargılanmalarına da devam edilecek.

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Müyesser Yıldız Uğur'un soruşturmada görev alan Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın aleyhine açtığı, yasadaki değişiklik nedeniyle devlet aleyhine sürdürdüğü toplam 10 bin liralık manevi tazminat davasının İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmesi sürecek.

Sarıyer 1. Sulh Hukuk Mahkemesinde, iş adamı Halis Toprak'ın vesayet altına alınması talebiyle 7 kızının açtığı dava ile Sarıyer Aile Mahkemesinde, Halis Toprak'ın Nazlıcan Tagızade ile yaptığı evliliğin iptaline ilişkin açılan davaların görülmesine Sarıyer Adliyesi'nin taşınması sebebiyle Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ndeki ilgili mahkemelerde devam edilecek.

Ayrıca Beyoğlu Ağır Ceza mahkemelerinde görülen Nijeryalı Festus Okey'in gözaltında ölümüne neden olmakla suçlanan polis memurunun yargılandığı dava, Beyoğlu'ndaki bir barda Barış Dönmez'in boğazı kesilerek öldürülmesine ilişkin 2 sanığın yargılanması ve Beyoğlu'da bir apartman boşluğunda cesedi bulunan Nazlı Sinem Erköseoğlu'nun ölümüne ilişkin Can ve Mahmut emre Paksoy kardeşlerin yargılandığı dava ile futbolda şike iddialarına ilişkin eski futbolcular Tanju Çolak ve Fatih Akyel'in de aralarında bulunduğu 71 sanığın yargılanmasına yeni adli yılda İstanbul Adliyesi'nde devam edilecek.



-Münevver Karabulut Cinayeti-



Kurduğu aile şirketi aracılığıyla piyasayı 2 milyon TL dolandırdığı iddiasıyla haklarında dava açılan şarkıcı Özcan Deniz'in de aralarında bulunduğu 6 sanığın Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması da yeni adli yılda devam edecek.

Zeytinburnu'nun Davutpaşa semtindeki bir iş merkezinde meydana gelen ve 21 kişinin ölümü, 116 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin haklarında dava açılan 9 sanığın yargılanması da Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesinde sürecek.

Urfi Çetinkaya'nın, Cemal Nayır'ı öldürmeye azmettirdiği iddiasıyla hakkında 26 yıla kadar hapis cezası istemiyle Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanması sürerken, Bayrampaşa Cezaevindeki ''Hayata Dönüş Operasyonu'' sırasında görev sınırlarını aşarak, 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri öne sürülen, dönemin 39 jandarma görevlisinin yargılanmasına Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek.

Etiler'de bir çöp konteynerinde cesedi bulunan Münevver Karabulut'un öldürülmesine ilişkin olarak Cem Garipoğlu, babası Mehmet Nida Garipoğlu ve annesi Tülay Makbule Garipoğlu'nun da aralarında bulunduğu 7 sanığın yargılandığı dava da yeni adli yılda sürecek



-Silivri'de görülecek davalar-



Adli tatile girmeyen ''Ergenekon'' ve ''Balyoz'' davalarının görülmesi yeni adli yılda da sürecek.

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince 3 yıldır devam eden, 27'si tutuklu 108 sanıklı davanın 193'üncü duruşması da yeni adli yılda Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan duruşma salonunda yapılacak.

Aynı mahkeme tarafından görülen 21'i tutuklu 118 sanıklı ikinci ''Ergenekon'' davasının 131'inci duruşması da yeni adli yılda yapılacak.

Emekli Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı ve avukat Serdar Öztürk'ün Ankara'daki ofisinde bulunduğu iddia edilen Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan'ın firari sanık olarak yer aldığı 7 kişinin yargılandığı ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' belgesine ilişkin açılan davanın 23. celsesi de yeni adli yılda görülecek.



-Balyoz davaları-



''Balyoz Planı'' iddialarına ilişkin eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 162'si tutuklu 196 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasında 43 celse görüldü.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinin baktığı dava, tutuklu sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.

Aynı mahkemede görülen ikinci ''Balyoz Planı'' davası kapsamında Orgeneral Bilgin Balanlı'nın da aralarında bulunduğu 21'i tutuklu 28 sanığın yargılanmasına da 15 Ağustos'ta yapıldı. Reddi hakim talepleri nedeniyle 3 Ekim'e ertelenen davada sanıkların savunmalarının alınması yeni adli yıla kaldı.



-Hrant Dink



Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde yeni adli yılla birlikte henüz karar çıkmadığı için görülmesine devam edilecek en önemli davalardan, kamuoyunun da çok yakından bildiği, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni iken öldürülen Hrant Dink'le ilgili dava, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edilecek.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aksoy'un yazdığı iddianamenin kabulünün ardından görülmeye başlanan önemli davalardan biri olan ''Gölcük Donanma Komutanlığında ele geçirilen belgelere ilişkin'', Koramiral Kadir Sağdıç'ın da aralarında bulunduğu 5'i tutuklu 10 sanığın yargılanması sürecek.

Yeni adli yılın başlamasıyla birlikte görülmeye devam edilecek en önemli davalardan biri de İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinin baktığı ''Devrimci Karargah Örgütü'' davası.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesince görülen, ''Kafes Eylem Planı'' ve ''Amirallere Suikast'' iddialarına ilişkin davalarla birleştirilen Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmatla ilgili 69 sanıklı dava da yeni adli yılla birlikte görülmesine devam edilecek önemli davalardan biri.



-Sahte çürük raporu davası ve "Ergenekon" ile bağlantılı davalar-



İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, ''Sahte çürük raporu'' davasında da 3'ü tutuklu 17 sanığın yargılanmasına devam edilecek.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Şile'deki ormanlık alanda yapılan kazıya ilişkin 1'i tutuklu 4 sanığın, ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' ve ''patlayıcı madde bulundurmak'' gibi suçlardan yargılandığı davanın görülmesi de yeni adli yılda sürecek.

Yine İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri ile üyelerinden oluşan 8 kişi hakkında açılan davanın görülmesine de devam edilecek.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde, ikinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün tedavi gördüğü hastanede ateş açtığı iddia edilen sanık Erhan Keskin'in yargılandığı dava sürecek.

''Şantaj ve askeri casusluk'' iddialarıyla ilgili 15'i tutuklu, biri başka suçtan tutuklu 56 sanığın yargılanmasına da İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek.



-10 yılı aşkın süredir devam eden davalar-



Yeni adli yılla birlikte, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde yargılaması 10 yılı aşkın süredir devam eden kimi davalar da görülecek.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde Terör örgütü Hizbullah'ın sözde askeri kanat sorumlusu Hacı İnan'ın da aralarında bulunduğu 1'i tutuklu 26 sanığın yargılandığı davanın 29 Temmuz tarihli son duruşmasına, tutuklu sanık Cevat Işıklı ile başka suçtan tutuklu bulunan Hacı İnan katılmış ve duruşmada, adli kontrol tedbirine uymadıkları belirtilen 3 tutuksuz sanık hakkında yakalama emri çıkartılmıştı.

Yine Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü, 127 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin haklarındaki hüküm, Yargıtayca bozulan sosyolog Pınar Selek'in de aralarında bulunduğu 5 sanığın yeniden yargılanmasına önümüzdeki günlerde devam edilecek.

''Matador Operasyonu'' kapsamında haklarında 11 yıl önce ''teşekkül oluşturmak suretiyle eroin imal ve ihraç etmek'' suçundan dava açılan 22 sanığın yargılanması İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesinde sürecek.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesinde, terör örgütü El Kaide'nin Türkiye yapılanması içerisinde yer alarak, 15 ve 20 Kasım 2003 tarihlerinde düzenlenen bombalı saldırılara karıştıkları iddiasıyla 48 sanık hakkında verilen cezaların Yargıtay 9. Ceza Dairesince 7 sanık dışında bozulmasının ardından yeniden başlayan davada, 74 sanığın yargılanmasına devam edilecek.