Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Akdeniz'in kıyılarında artık otoriter rejimlere yer olmadığını" söyledi.

İngiliz Sunday Telegraph gazetesi, Cumhurbaşkanı Gül'le yaptığı röportaja yer verdi. Harriet Alexander imzalı Ankara'dan kaleme alınan haberde, Türkiye'nin komşularında yaşanan karışıklıklara dikkati çekilerek, "Cumhurbaşkanı Gül'ün ülkesinin etrafında yaşanan karışıklıklara karşın, bu anın Türkiye'nin anı olduğuna inandığı" kaydedildi.

Haberde Gül'ün, "Asya ve Avrupa'nın ortasındayız, köprü gibiyiz. Bazılarımız Asya'da, bazılarımız Avrupa'da. Her iki tarafın da tam merkezindeyiz" dediği bildirildi.

Sunday Telegraph Cumhurbaşkanı Gül'ün İngiltere'ye 22-24 Kasım tarihlerinde üç günlük resmi ziyarette bulunacağını ve Buckingham Sarayında Kraliçe'nin davetlisi olarak kalacağını bildirerek, Gül'ün Türkiye'nin AB süreciyle ilgili şu sözlerini aktardı:

"Türkiye, Avrupa'nın doğal parçası. Avrupa Konseyi'nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin üyesi olarak, NATO'nun en eski üyelerinden biri olarak, aynı zamanda Avrupa kültür ve sanatının bir parçası olarak, bu Türkiye'nin içine doğru ilerlediği doğal bir yoldur."

Röportajda Gül'ün Türkiye'nin AB üyeliğini desteklemeyen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i eleştirdiği kaydedilerek, Gül'ün Türkiye'nin üyeliğiyle ilgili gündeme getirilen endişelerin "yapay endişeler" olduğunu söylediği bildirildi.

Gül, gazeteye demecinde şunları söyledi:

"Dar bir bakış açısıyla düşünenler, stratejik perspektifi olmayanlar, Türkiye'nin üyeliğini bir yük olarak görüyorlar. Ancak bundan 30 yıl, 60 yıl sonrasını düşünenler, ekonomide değişen trendleri düşünenler, Türkiye'nin Avrupa'nın gücüne daha fazla güç katabileceğini anlıyorlar."

Abdullah Gül'ün, AB'deki mevcut ekonomik problemlerin geçici olduğuna inandığını kaydeden gazete, Gül'ün, "Karışıklığı görüyoruz, ama bunun AB içindeki geçici bir durum olduğuna inanıyoruz ve müzakerelere stratejik bir vizyonla yaklaşıyoruz, çok kararlıyız" sözlerini aktardı.

İran konusunda ise Cumhurbaşkanı Gül'ün, İran'ın potansiyeli, tarihi ve kültürüyle bölgede bulunan çok önemli bir ülke olduğunu söylediğini bildiren Sunday Telegraph, Gül'ün şu sözlerine yer verdi:

"İran'daki durum, bir şekilde başka bir Soğuk Savaş dönemine giriyor. Bununla ilgili, İran ve Batı dünyası arasındaki güven eksikliğini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz, güven oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz, katalizör gibi hareket ediyoruz."

Gül'ün, Türkiye'nin İran'da hükümet, meclis, dini liderler ve ordu gibi farklı "güç merkezleriyle" görüşmesinin önemini vurguladığı da kaydedildi.



-"Diplomatik platform sağlıyoruz"-



Gazete, Suriye konusunda ise Cumhurbaşkanı Gül'ün, "Akdeniz'in kıyılarında otoriter rejimlere, şeffaflığı ve sorumluluğu olmayan tek partili sistemlere yer olmadığına inanıyorum" dediğini bildirdi.

"Türkiye'nin Suriye ile ilgili silahlı isyancıları desteklediğine ve sınırda saldırı olabileceğine" ilişkin haberleri hatırlatan gazete, Gül'ün bu konuyu yalanladığı, ancak Türkiye'nin muhalifleri kabul ettiğini doğruladığını yazdı. Cumhurbaşkanı Gül'ün "İnsanların meşru taleplerinin tarafımızca desteklendiğini, güçlü ve açık bir şekilde ifade ediyoruz. Özgür bir ortamda toplantı yapmalarını ve diplomatik bir platform sağlıyoruz" sözlerine yer verildi.

Gül'ün ayrıca, "Türkiye, Ortadoğu'daki ülkeler için ilham merkezi. Müslüman bir ülke olarak Türkiye'deki gelişmeleri, Ortadoğu'daki ülkeler yakından takip ediyor" dediği kaydedildi.