Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, işkolu barajının TBMM'ye gönderilen Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nda yer aldığı gibi yüzde 3 olması durumunda toplu sözleşme yapma yetkisi bulunan 51 sendikadan sadece 20'sinin barajı aşabileceğini söyledi.

Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'nın TBMM'ye gönderildiğini hatırlatarak, ''Tasarının Meclise gönderilmesi olumlu bir gelişme ancak tasarıda, işkolu barajı yüzde 3 olarak öngörüldüyse bu tam anlamıyla yıkım olur'' dedi.

Üçlü Danışma Kurulu'ndaki görüşmelerde işkolu barajın kaldırılmasını ve konfederasyon üyeliği şartı getirilmesini istediklerini belirten Arslan, Bakanlar Kurulu'na gönderilen tasarıda işkolu barajının yüzde 10'dan binde 5'e düşürülmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Arslan, şunları kaydetti:

''Şu anda kurulu olan 100 sendika var. Bunlardan 51'inin toplu sözleşme yetkisi bulunuyor. Toplu sözleşme yapma yetkisi olan Hak-İş'te 11, Türk-İş'te 33, DİSK'te 16 ve bağımsız da bir sendika var. İşkolu barajı Meclise gönderilen tasarıda yer aldığı gibi yüzde 3 olursa yetkisi olan 51 sendikadan sadece 20'si barajı aşabilecek. Bu durumda, Hak-İş'in 11 sendikasından 4'ü barajı geçebiliyor. Bunlar Öz Orman-İş, Öz Gıda-İş, Öz Ağaç-İş ve Hizmet-İş. Bunlardan Öz Orman-İş baraj aranmayan iş kolunda bulunuyor. Yüzde 3 barajına göre, Türk-İş'in yetkili 33 sendikasından 15'i barajı aşarken, Disk'in yetkili 16 sendikasından hiçbiri barajı aşamayacak...

İşkolunda yüzde 3 barajı SGK verileri dikkate alındığında eskinin devamı anlamına geliyor. Bu, belli lobilerin taleplerini ve arzularını elde ettiklerini gösteriyor. Sayın Bakanın imzasının arkasında durmasını bekliyoruz. Bu durum, bizim için büyük bir hayal kırıklığı. Bunu savunmak, kabul etmek, desteklemek gerçekten mümkün değil.''