Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Kayseri Şeker Fabrikalarında yolsuzluk yapıldığı iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan, eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ile Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci'nin de şüpheli olarak yer aldığı iddianameyi kabul etti.

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin tarafından hazırlanan iddianameyi inceleyen Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, iddianamenin kabulüne karar verdi. 344 sayfadan oluşan iddianamede, 156 şüpheli bulunuyor.

İddianamede, Kayseri Şeker Fabrikasının eski Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık ile eski Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci, dönemin Kayseri Vali Yardımcısı Ali Yener Erçin, Kayseri Barosuna kayıtlı bazı avukatlar da şüpheli olarak yer alıyor.

İddianamede, soruşturmanın Kayseri Cumhuriyet Başsavılığı'na gönderilen bir ihbar üzerine başlatılan soruşturmanın, Ankara Cumhuriyet Başvsavcıvekilliği'nce yürütüldüğü kaydedildi.

İhbar mektubundaki iddiaların yer aldığı iddianamede, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin koordinesinde yoğun bir çalışma yürütüldüğü belirtildi.

Kayseri Şeker Fabrikasının, yönetim ve denetimi ile birlikte 80 bin çiftçi üyesi ve yaklaşık 1800 çalışanının bulunduğu, burada 681 Milyon TL paraya hükmedildiği ifade edilen iddianamede, fabrikanın, bölgesel bir güç olduğu kaydedildi.

Vedat Ali Özışık, kardeşleri Savaş ve Cengiz Özışık ile Atilla Ersoylu'nun ''suç örgütü yöneticileri'' olarak yer aldığı iddianamede, Özışık ailesinin gerçekleştirdiği yolsuzluklar nedeniyle, kooperatifin ve buna bağlı şirketlerin, zamanla telafisi mümkün olmayacak şekilde zarara uğratıldığı ileri sürüldü.

Özışık ailesinin, özellikle haksız olarak edindikleri mal varlıklarının bir kısmını yakın akrabaları üzerine değil, fabrikada işçi olarak çalışan ve güvenilir buldukları kişiler üzerine kaydettirdikleri belirtilen iddianamede, örgütün, yakın akrabalarına ya da güvendikleri kişilere kurdurdukları şirketler aracılığıyla da çok sayıda gayrimenkul akladığı ileri sürüldü.

İddianamede, örgütün, kendilerine yakın olan yada akrabalık bağı bulunan kişiler üzerine kaydettirdikleri şirketleri de gayriresmi olarak çalıştırdığı iddia edildi.

Orhan Özdemir'in, ''Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve görevi kötüye kullanma'' suçlamasıyla 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapsi istenen iddianamede, şüphelilere, tehdit, iftira, mala zarar verme ve zimmet gibi bir dizi suçlama yöneltiliyor.