Kıtlık ve kuraklıkla mücadele eden Somali'de başkent Mogadişu'da görev yapan Türk ekipleri, bayram mesajlarını Anadolu Ajansı aracılığı ile iletti.

Mogadişu'da binlerce insana yardım eli uzatan Türk yardım kuruluşlarından Kızılay, Sağlık Bakanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı görevlileri ailelerine ve sevdiklerine bayram mesajı gönderdi.



-Sağlık Bakanlığı



İki hafta önce bölgeye gelen ve her gün yüzlerce insanın tedavi olduğu Sağlık Bakanlığı Sahra Hastanesi personeli, bayramda da sağlık hizmetini sürdürecek. Sağlık Bakanlığı'nın bölgede görev yapan doktor, hemşire ve teknik personelden oluşan 21 kişilik ekibi tüm Türkiye'ye iyi bayramlar diledi.

Hemşireler Özden Büyüktopaç ve Serap Doğan, ailelerinin bayramını kutlarken, ?Yalnızca görev yaptığımız çocuk polikliniğinde her gün 150'ye yakın çocuğa müdahale ediyoruz. İmkanlar kısıtlı olsa da burada elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz? dedi.

Ekibin Çocuk Doktoru Oya Kokulu, 15 günde yaklaşık binin üzerinde çocukla ilgilendiğini belirtti. Karşılaştığı rahatsızlıkların çoğunlukla aşırı su kaybı ve ishal olduğunu ifade eden Kokulu, oğluna ve sevdiklerine mutlu bayramlar dilerken onları çok özlediğini de söyledi.

Röntgen Teknisyeni Esin Gürler, Somali'de yardıma çok ihtiyacı olan insanların bulunduğunu üzücü bir durum yaşandığını, bayramda ailesinin yanında olamasa da burada görev yapmanın güzel olduğunu belirtti. Gürler, ?Aileme, çocuklarıma ve yakınlarıma kucak dolusu sevgiler gönderiyorum. Annemin ellerinden öpüyorum? dedi.

Kadın Doğum Uzmanı Hüseyin Oğuz Yuvanç ise görev yaptığı 15 gün içerisinde 600'e yakın hasta baktığını hastaların dörtte birinin ise gebelerden oluştuğunu bildirdi. Yuvanç, tüm Türkiye'nin ve ailesinin bayramını kutladı.



-Kızılay



Mogadişu'nun Cezire bölgesinde kurduğu yüzlerce kişilik çadır kentte binlerce Somalili'ye barınma imkanı sağlayan ve kentin bir çok bölgesine katı gıda yardımlarıyla ulaşan 20 kişilik Türk Kızılay ekibi, bayramda ihtiyaç sahiplerinin yanında olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederken Türkiye'deki yakınlarına mutlu bayram dileklerini iletti.

Önceki iki yılda da Sudan ve Pakistan'a gönderilen yardımlar nedeni ile Ramazan Bayramında ailesinin yanında olamadığını belirten Kızılay'da görevli Elektrik Teknisyeni Cüneyt Taşçılar, ?Bu bayramda da ailemin ve çocuklarımın yanında olamıyorum. Onları çok özledim. Ama onlarda bu görevlerin bilincindeler. Bu işin bize verilen bir onur olduğunu düşünüyorum. Onların yanında olamasam da uzaktan selam ve sevgilerimi gönderiyorum? dedi.

Kızılay Afet Operasyon görevlilerinden Onur Pekaydın ise yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım etmenin çok güzel ve kutsal olduğunu ifade etti. Pekaydın, ?Ailemin, annemin babamın herkesin bayramını kutluyorum. Burada bizleri merak etmesinler Türk Kızılayı olarak her zaman ihtiyaç sahiplerinin yanındayız? diye konuştu.



-Türkiye Diyanet Vakfı



Somali'nin başkenti Mogadişu'da her gün yüzlerce aileye katı gıda yardımında bulunan, en büyük hastane Banadır'da yetersiz kalan yemek ihtiyacını gideren Türkiye Diyanet Vakfı görevlileri, bayramda 461 çocuğa da giyecek yardımı yaptıklarını söyledi.

Vakfın Somali Organizasyon Sorumlusu Mehmet Şükrü Eroğlu, bayramda 2 çocuğunun yanında olamamanın üzüntüsünü yaşasa da 461 yetim çocuğun yanında olmanın mutluluğunu taşıdığını belirtti. Eroğlu, ?Diyanet İşleri Başkanı ve Diyanet Vakfı Başkanı Mehmet Görmez'in isteği ile bu bayramı Somalili çocukların yanında geçiriyoruz. Birlik ve dirliği sayesinde buraya yardım elini uzatan Aziz Türk milleti ile birlik ve beraberliğini sağlayamayan kuraklığa mağlup olan Somali halkının bayramını kutluyorum? diye konuştu.

Ekip görevlilerinden Selçuk Öztürk ise Diyanet Vakfı ile ilk kez Somali'de görev yaptığını belirtirken ?Ailemden ve sevdiklerimden ayrı geçireceğim ilk bayram. Bunun burukluğunu taşısam da Somalili kardeşlerimize olmanın mutluluğunu yaşıyorum? dedi.