Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir, İstanbul ve Ankara şubeleri, yönetimden memnun olmadıkları gerekçesiyle Anadolu Ajansı'nda sendikalı 524 çalışandan 465 imza toplayan üyelerin olağanüstü genel kurul çağrısına destek verdi.

Üyeler adına Gürsel Eser, 16 Şubat Perşembe günü Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü binası önünde yaptığı açıklamada, yıllarını gazetecilik mesleğine veren çalışanlar olarak, sendikal hak ve özgürlüklerin savunulması için üye oldukları TGS'yi yıllardır desteklediklerini, ancak sendikanın sadece toplu iş görüşmelerinde üyelerini hatırladığını belirterek, TGS Genel Başkanı Ercan Sadık İpekçi ve yönetim kurulu üyelerinin ''demokratik katılımı ve şeffaflığı esas almayan, çağdaş sendikacılığın gereklerini taşımayan, hizipçi ve kavgacı yönetim anlayışında'' olduklarını ifade etmiş, sendika yönetiminin istifa ederek en kısa sürede olağanüstü genel kurula gidilmesi çağrısında bulunmuştu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası yönetimi de bir açıklama yaparak Anadolu Ajansı'nda sendikalı olan 524 çalışandan 465'inin bu genel kurul çağrısını reddetmişti.

Bunun üzerine, sendikanın şubelerinden de ard arda yönetimin istifa etmesi ve olağanüstü genel kurulun toplanması girişimine destek açıklamaları geldi.



-Adana hariç diğer şubelerden çağrı-



TGS'nin mevcut 4 şubesinden 3'ü, yönetimi olağanüstü genel kurula çağırdı. TGS'nin Adana Şube Başkanlığı hariç olmak üzere İstanbul, İzmir ve Ankara şube başkanlıkları birer açıklama yaparak, imza toplayan üyelere destek verdiler.

TGS İzmir Şube Başkanı Bahri Okumuş, 465 üyenin imzasıyla ortaya çıkan talep doğrultusunda TGS'nin olağanüstü genel kurula gitmesinin yerinde bir karar olacağını bildirdi.

TGS Ankara Şubesi Yönetim Kurulu'ndan yapılan duyuruda da TGS Genel Merkez Yönetimi'nin istifa etmesi ve olağanüstü genel kurula gidilmesini talep eden imza metninin Anadolu Ajansı'nda, bir hafta süre içinde üyelerin ağırlıklı çoğunluğu tarafından imzalandığına dikkati çekildi.

TGS Ankara Şubesi'nin, olağanüstü genel kurulun en kısa sürede toplanması için gerekli sürecin, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve TGS Ana Tüzüğü hükümlerine istinaden genel kurul delegelerini bilgilendirerek başlatıldığı bildirilen açıklamada, ''Genel Kurul hazırlık sürecinin sağlıklı yürütülebilmesi için şube yönetimindeki görevlerimizin başında olacağımızı bilginize sunarız'' denildi.



-TGS İstanbul Şubesi'nin açıklaması-



TGS İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri Murat Paksoy ve Hasan Polat ile Şube İdari Sekreteri Cemal Sonsay'ın imzası bulunan açıklamada da sendika yönetiminin, ''son gelişmelerle birlikte, bir defa daha sorumluluğu kendinde aramak yerine, işvereni suçlama kolaycılığına kaçmayı tercih ettiği''ifade edildi.

Sendika yönetiminin yıllardır çalışanlarının sorun ve beklentilerine sırtını dönen bir tavır sergilediği, dar bir ekip dışında, sendika üyelerinin ve dolayısıyla AA çalışanlarının tamamının, bizzat TGS yönetiminin bilinçli tercihiyle sendikal mücadeleden uzak tutulduğu belirtildi.

''Kamuoyuna duyurulan, 465 üyenin olağanüstü genel kurul ve yeni bir yönetim çağrısına rağmen sendika yönetiminin yine kulaklarını kapatma yoluna gittiği'' ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Anadolu Ajansı'nda, sendikalı üyeliğin yüzde 85'ini oluşturan dünkü 465 imza, yıllardır var olan, malumun ilanından başka bir şey değildir. Bunu böyle kabullenmek yerine, klasik, sorumsuz sendikacılık ayak oyunlarıyla meseleyi başka yere çekmek, hakikate gölge düşürmek olur ki, bunu en son yapacak ve becerecek olan da TGS yönetimidir. Gerçek olan, TGS yönetiminin Anadolu Ajansı'nda çalışanları temsil etmediğidir ve bu sorunun geçmişinin 3-5 ay veya yılla sınırlanamayacağıdır. Yeni olan artık sendika üyelerinin buna bir son vermek istemesidir. Biz üyeler olarak, örgütlü ağaların yol arkadaşı olmak istemiyoruz. Sendikamızın gerçek anlamda çağdaş sendikacılık yapmasını, üyelerimizin hak ve kazanımlarını artırmasını, iş yeri barışımızın ve huzurumuzun korunmasını istiyoruz. Sorumlu sendikacılığı gereği, hiçbir şey yokmuş gibi yoluna devam etmek olmaz.''

Sendika yönetiminin tavrı nedeniyle TGS'nin ''bir tek Anadolu Ajansı'nda yetkili sendika olmayı sürdürdüğünün'' altı çizilen açıklamada, ayrıca şu ifadelere yer verildi:

''Bir AA çalışanı, TGS üyesi ve yöneticisi olarak mevcut sendika yönetimine çağrım, değişime direnmemeleri yönündedir. TGS'nin yönetim kademesindeki değişim ihtiyacı bugüne kadar hep ötelenmiştir. Bundan da en başta üyeler zarar görmüştür. Sonuç olarak TGS yönetiminin bir an önce olağanüstü kongreye gitmesini ve tüm çalışanları kapsayan yeni yönetime yol açmasını istiyoruz.''