Isparta Girişimci Sanayici ve İş İnsanları Derneği ( IGSİAD) Başkanı Kubilay Kapı, şehir içi ulaşım ücretlerini değerlendirerek Konya örneğini verdi.

Kapı, “Konyakart’a sahip değilken 8.5 tl ödeme yapmaktadır. Peki Isparta’da bir vatandaş neden aynı hizmet için 15 tl ödeme yapmaktadır?” dedi.

Kapı’nın açıklaması şöyle: “Son yapılan araştırmalar ile birlikte sosyal medyada sık sık gündeme gelen Isparta Şehir İçi Ulaşım Fiyatları konusunda bizlerde birkaç cümle kurmak istemekteyiz.

Konya ülkemizin büyük şehir belediyelerinden biri olmasına rağmen ulaşımlarda öğrenci bileti ücretleri 4 TL, tam bilet ücretini ise 8.5 TL olarak belirlemiştir. Bu duruma ek olarak Konyakart sahibi olan öğrenciler 220 tl aylık ücret öderken diğer vatandaşlar ise 560 TL bir aylık ücret ödemektedirler. Bu ödemeler sonucunda da 1 ay boyunca otobüslere ücretsiz binmektedirler.

Ek olarak komşu illerimizden Antalya’da üst üste gelen zamların ardından otobüs ücretleri öğrenciler için 6.5 TL’ye yükselerek yine Isparta’nın oldukça altında bir fiyata gelmişti.

Şehrimiz Isparta’nın ise yüz ölçüm olarak Antalya ve özellikle Konya’dan çok daha küçük olmasına rağmen bilet fiyatlarının Konya’ya nazaran oldukça yüksek olduğunu görmekteyiz.

İlimizde öğrencilerimiz otobüs ücreti olarak 10 tl verirken, tam bilet ücreti ise 15 tl’dir. Bu durumda ilimizde Gülkent kart sahibi öğrencilerin 1 ay boyunca otobüse binebilmeleri için günde 2 kez den hesaplanırsa 600 tl aylık ödeme yapmaları gerekmektedir. Bu fiyatın içine de Konya’daki gibi sınırsız binme gibi bir avantaj dahil değildir.

Konya’da yaşayan bir vatandaş o bölgenin kartına yani Konyakart’a sahip değilken 8.5 tl ödeme yapmaktadır. Peki Isparta’da bir vatandaş neden aynı hizmet için 15 tl ödeme yapmaktadır?

Bu durum ne yazık ki şehrimizde hayatı daha pahalı yaşadığımızı gözler önüne seriyor. Özellikle öğrenci şehri olarak bilinen güzide ilimizde öğrencileri en çok ilgilendiren alan olan ulaşımın bu denli pahalı olması bizleri derinden üzmektedir.

Isparta’da otobüs fiyatlarının yüksek olmasının sebepleri arasında, otobüs sayısının azlığı, yakıt maliyetleri ve vergiler gösterilmekte.

Elektrikli testere ile odun keserken kendini yaraladı Elektrikli testere ile odun keserken kendini yaraladı

Önümüzdeki seçimlerde adayların muhakkak bu konuda bir takım vaatlerde bulunması ve seçilen başkan’ın bu vaatleri yerine getirmesi gerekmektedir.

Şimdiye kadar her seçimde yeni otobüs hatları açılması, otobüs sayısının artırılması, abonelik sisteminin getirilmesi ve indirimli bilet uygulamasının yaygınlaştırılması gibi öneriler gündeme gelse de, henüz hiç biri gerçekleştirilememiştir.

Bizler öğrencilerimizin ve vatandaşlarımızın daha fazla mağdur olmasını istemiyor ve ilgili soruna derhal bir çözüm üretilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Isparta’mız alanlarında başarılı birçok akademisyeni bünyesinde barındıran iki güzel üniversiteye ve geleceğimiz olan binlerce öğrenciye sahiptir. Geleceğimiz olan öğrencilerimiz hiç şüphesiz şehrimize ekonomik katkıyı sağlayan en büyük etmenlerdendir. Bu yüzden geçtiğimiz dönemlerde de gündeme gelen öğrenci sayısındaki azalmanın ve “adeta kaçarcasına” şehrimizden giden öğrencilerin daha fazla sayılara ulaşmaması için gerekenlerin yapılması gerekmektedir. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum elbette göz önüne alınmalı fakat öğrencilerimizin yaşam standartları asla göz ardı edilmemelidir”.

Haber Merkezi