Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, ikinci el araçların sıfır liste fiyatından daha yüksek bir fiyattan satılması yasaklanmıştır. Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti yönetmeliğinde yapılan değişiklik, Resmi Gazete'de duyurulmuştur.

60 Metrekarelik Arazi Küle Döndü 60 Metrekarelik Arazi Küle Döndü

Bu karara göre, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen sıfır güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaklanmıştır. Ayrıca, ikinci el araçların satışının yapıldığı internet satış siteleri de karara aykırı davranan ilan sahiplerinin bilgilerini Ticaret Bakanlığı'na iletmekle yükümlüdür.

Yönetmelik değişikliği ise 15 Temmuz tarihinde yürürlüğe girecektir. Kararda belirtilen ifadeler arasında, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanması durumunda, ikinci el araç ticareti kabul edildiği ve bu durumun 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçerli olduğu vurgulanmaktadır.

Karara uymakla yükümlü olan gerçek veya tüzel kişiler, ikinci el motorlu kara taşıtı satışına yönelik ilan verirken, ikinci fıkra hükümlerine aykırı ilan girişi yapanları uyarmak ve ilan sahiplerine ilişkin tüm bilgileri Ticaret Bakanlığı'nın taleplerine uygun olarak iletmekle sorumludurlar. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtlarının sınıfını, markasını, tipini, cinsini, model yılını ve eklenen aksesuar veya donanımlara bağlı olarak belirlenebilecek azami fiyat tutarını veya oranını belirlemeye yetkilidir.

Bu yönetmelik değişikliğiyle, ikinci el araç satışlarında fiyatların sınırlanması ve tüketicilerin korunması amaçlanmaktadır.