İsrail Filistin halkına katliam yapıyor. Dünyanın seyrettiği çocukların kadınların suçsuz yere katledildiği Filistin’de insanlık öldü.

Türkiye güçlü şekilde devrede

Osman Sınav'ın Acı Günü Osman Sınav'ın Acı Günü

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bölgedeki katliamın durması için yoğun çaba sarf ediyor. STK'lardan da masum Filistin halkına  büyük destek var. Filistin'e destek amacıyla İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde Filistin İçin Özgürlük Konvoyu düzenlendi. Konvoyda yer alanlar, İncirlik Üssü önünde İsrail'i protesto etti. Isparta’dan giden vatandaşların olduğu bölgeye iddiaya göre Amerika askerleri tarafından atıldığı belirtilen biber gazı bazı vatandaşları bayılttı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, anlaşma yapılarak Gazze'deki kadın ve çocukların buradan çıkarılacağını ifade etti. Miting öncesi ve sırasında olay çıkaranların İHH ile bağlantılarının olmadığını dile getirdi.

Polise taş atanların bizimle ilgisi yoktur

Yıldırım, polise taş ve şişe atanların kendileriyle hiçbir ilişkisi olmadığını dile getirdi.

Alandakilerin ayrılmasını isteyen Yıldırım, "Polise taş ve herhangi bir şey atanların bizimle ilgisi yoktur. Yazık ediyorsunuz. Şimdi buradan ayrılmazsanız bu işi büyütecekler ve Türkiye'yi bölecekler. Türkiye, şu anda polisiyle, askeriyle bütün birimleriyle Gazze'nin yanında. Birileri başka bir hesap yapıyor. Şimdi ayrılmak üzere ellerinizi kaldırın." dedi.

Miting öncesinde ve sırasında bazı kişiler, taş, şişe ve havai fişek atarak İncirlik Üssü'ne girmek istedi. Polis, üsse girmek isteyenleri tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ederek engelledi.

Bir süre daha slogan atan grup, ardından dağıldı.

Amerikan üslerini kim açtı?

Silah ambargosu 1978 yılının eylül ayı sonunda ABD Kongresi'nin kararıyla kaldırıldı. Ambargonun kesin olarak kaldırılmasından sonra "Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni ve olumlu bir dönem başlamış olacağını umduğunu" ifade eden dönemin Başbakanı, ABD üslerini yeniden faaliyete açtı.

ABD incirlik üssü ne zaman kuruldu?

İncirlik Üssü'nün kurulma kararı Aralık 1943'te ikinci Kahire Konferansında alındı. İnşaatı 2. Dünya Savaşından sonra başladı. 1954'te Türk Silahlı Kuvvetleri ve Amerikan Hava Kuvvetleri'nin hizmetinde ortak kullanıma açıldı. Önceleri Adana Hava Üssü olarak anılıyordu.