Isparta Mali Müşavirler Oda Başkanı Hüseyin Karaca, 01.01.2024 tarihinden itibaren hayata geçirilen enflasyon muhasebesi neticesinde yapılacak olan enflasyon düzeltmesi sonucu ortaya çıkacak enflasyon karları ve vergilerinin işletmelerin belini bükeceğini belirtti.

Karaca’nın açıklaması şöyle: “Genel olarak 2004 yılından sonra 01.01.2024 tarihinden itibaren Enflasyon Muhasebesi yeniden hayatımıza giriyor. Enflasyon Muhasebesi ne demek?

Enflasyon Muhasebesi Bilanço usulüne tabi işletmeler ve Şirketlerin bazı hesap kalemlerinin yeniden değerlemeye tabi tutularak hesap kalemlerinin rakamsal olarak belirtilen döneme uygun hale getirilmesi ve uygulama neticesinde oluşacak kar veya zararının beyan edilerek vergisel karşılığını teşkil etmesidir.

Enflasyon Muhasebesinin üç tarafı vardır. Bunlar;

-1  Gelir İdaresi : Enflasyon Muhasebesi sonucunda hesaplanacak matrah üzerinden vergiyi tahsil edecek Maliye ve Hazine Bakanlığı,

-2  Vergi Mükellefi : Matrah farkı üzerinden tahakkuk edecek Gelir veya Kurumlar vergisini ödeyecek kişi ve kurumlar, Enflasyon Muhasebesi sonucunda zarar çıkması halinde bunu kendi lehlerine kullanacak, vergi avantajı sağlayan Mükellefler,

-3  Tüm bu hesaplamaları ve Muhasebe kayıtlarını yapacak, Mizan, Bilanço, Gelir Tablosu, Beyannameleri düzenleyen, Ekstradan bu uygulamanın iş yükünü çekecek, İdare ile Mükellef arasında köprü vazifesi gören, Gelir İdaresinin işlerini yaptırdığı Ücretsiz Meslek Mensupları,Vergi Mükelleflerinin tam olarak farkına varamadığı için ekstra işler olmasına rağmen hak ettikleri ücretlerini Mükelleften alamayan Mali Müşavirler.

Özellikle yoğun olarak maddi duran varlık kalemleri olan ve bunların bir kısmını kredi ile almış olanlar, uzun yıllardan beri devam eden yapılmakta olan yatırımlar ve yıllara yaygın inşaat onarım işleri olan firmaların mali müşavirlerini epey zorlu süreçler beklemektedir. Tüm meslek camiamıza bu zorlu süreçte kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Enflasyon düzeltmelerine bağlı olarak 2024 geçici vergi dönemlerinden itibaren enflasyon karı neticesinde vergi ödenecektir. Vergi mükelleflerinin %80 inin 01.01.2024 tarihinden itibaren enflasyon karları ve vergileri ile karşılaşacağından haberleri dahi bulunmamakta veya olayları tam olarak kavrayamadıkları açık şekilde görülmektedir.

Yine bu konuda da en fazla dertlenen, kafa yoran, konu hakkında bilgi sahibi olan, Eğitimlere katılan Kişiler Mali Müşavirler olmuşlardır.

İlgili kuruluşların, Gelir İdare Başkanlığının ve Ticaret Odalarının da bu konu hakkında vergi mükelleflerine enflasyon vergisi hakkında bilgilendirme yapmaları yerinde olacaktır.

Artan Kredi Faizleri İkinci El Otomobil Pazarını Canlandırıyor Artan Kredi Faizleri İkinci El Otomobil Pazarını Canlandırıyor

01.01.2024 tarihinden itibaren bilançolarında parasal olmayan varlıkları fazla, öz kaynakları düşük olan işletmeler enflasyon düzeltmesi şartlarının oluştuğu tüm dönemlerde yapılacak enflasyon düzeltmelerinde enflasyon karı ve vergisi ile karşılaşacaklar, Dolayısıyla daha fazla vergi ödeyeceklerdir.

Sonuç olarak yine Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler sabah akşam, gece gündüz demeden Enflasyon muhasebesi yaparak firmaların ve şirketlerin mali tablolarını düzeltecek, mali tablolar hissedilir derecede yükselecek, işletmelere finansman sağlayan kuruluşlar ve muhtemel yatırımcılar nezdinde itibarları ciddi anlamda yükselecektir.

01.01.2024 tarihinden itibaren firmaların ve şirketlerin %80 inin farkında olmadığı ve hayatımıza bir şekilde giren enflasyon muhasebesi neticesinde yapılacak olan enflasyon düzeltmesi sonucu ortaya çıkacak enflasyon karları ve vergileri işletmelerin belini ağır bir şekilde bükecektir.

Allah hem Mali Müşavirlere hem de Mükelleflerimize kolaylıklar versin”.

Haber Merkezi